Wykonanie
Nic tak nie uspokaja, jak pieczenie. Musisz się wyciszyć i zwolnić, aby wszystko wyszło tak jak powinno. W ten pochmurny, burzowy dzień świeże, cieplutkie maślane bułeczki będą idealne :)Maślane bułeczkiautor: Rachel Allenprzepis na 12 bułeczek

400g
mąki pszennejpłaska łyżeczka
soli oczyszczonejszczypta
soli100g
suszonej żurawiny400ml
maślanki naturalnejMąkę przesiej do miski, dodaj
sodę,
sól i
żurawinę. Dodaj 350ml
maślanki i zagniataj ciasto. Gdy jest zbyt suche, dodaj pozostałą część
maślanki, a jeśli zbyt wilgotne, dodaj więcej
mąki. Zagniataj, aż do uzyskania jednolitego ciasta.Piekarnik rozgrzej do 230stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Z ciasta formuj okrągłe bułeczki, układaj je na blasze w niewielkich odległościach. Piecz ok. 35 minut. Po upieczeniu pozostaw do wystygnięcia.

200g prawdziwego
masła (musi być w temperaturze pokojowej)300g
truskawek3 łyżki
cukru pudru (użyłam trzcinowego)Przełóż
masło do blendera. Dodaj obrane i umyje
truskawki. Miksuj, aż do uzyskania gładkiej masy. Następnie przełóż je do pojemnika i wstaw do lodówki, aby się schłodziło. Podawaj z słodkimi wypiekami.

