Wykonanie
W sezonie na
jagody takie kluski to wręcz konieczność. Jak można sobie ich odmówić? Taki obiad to marzenie niejednego łasucha ale też dzieci.Słodziutkie, pełne
jagód i aromatycznej róży!

Składnikikluski:1 kg ugotowanych
ziemniaków1 szklanka
mąki pszennej2/3 szklanki
mąki ziemniaczanej1
jajkonadzienie:1,5 szklanki
jagód3 łyżki
konfitury z
płatków róży (lub innej ulubionej)6 łyżek
jogurtu greckiegośmietanka kremówkacukierSposób przygotowaniaKluski:
ziemniaki zmielić na gładko. Ważne aby nie pozostały żadne grudki.
Ziemniaki łączymy z ¾ ilości
maki ziemniaczanej i pszennej i
jajkiem. Ilość
maki zależy od użytej odmiany
ziemniaków. Dodajemy jej tyle by konsystencja była dość zwarta, ale miękka i nie przyklejająca się d dłoni. Dosalamy do smaku. Nadzienie:
jagody łączymy z
jogurtem greckim i
konfiturą. Dokładnie mieszamy starając się nie rozgniatać
jagód.Odrywamy porcje ciasta i rozgniatamy w dłoni tworząc mały placuszek. Na jego środku umieszczamy łyżkę nadzienia i zaklejamy formując okrągłą kluskę. W garnku zagotowujemy osoloną
wodę. Kluski delikatnie wkładamy do wrzątku i gotujemy kilka minut od wypłynięcia. Serwujemy polane
śmietanką i posypane
cukrem.