ßßß Cookit - przepis na Wielkopolskie szparagi kiszone

Wielkopolskie szparagi kiszone

nazwa

Wykonanie

Przepis na te tradycyjne, wielkopolskie szparagi znalazłam w „Polskich smakach“ i od razu mi się spodobał.
W zeszłym roku zrobiłam je pierwszy raz i długo na półce nie stały.
Uwielbiam szparagi i kiszonki więc to połączenie jest dla mnie wymarzone .
Składniki:
(na słoik 1l)
600g białych szparagów
Około 10cm korzeń chrzanu + liście
Pół pęczka koperku kilka liści czarnej porzeczki
Kilka liści dębu
750ml wody
3 łyżki soli
Sposób przygotowania:
Szparagi myjemy i dokładnie obieramy. Układamy w słoju pionowo ściśle koło siebie. Pomiędzy szparagi wciskamy kawałki korzenia chrzanu oraz jego liście, a także liście dębu oraz czarnej porzeczki. Koperek siekamy i wsypujemy na wierzch słoika.
Wodę zagotowujemy i rozpuszczamy w niej sól. Studzimy tak aby była ciepła ale nie gorąca i zalewamy szparagi. Zakręcamy i przechowujemy w chłodnym miejscu np piwnicy lub spiżarni.
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2015/06/wielkopolskie-szparagi-kiszone.html