Wykonanie
Przepis na te tradycyjne, wielkopolskie
szparagi znalazłam w „Polskich smakach“ i od razu mi się spodobał.W zeszłym roku zrobiłam je pierwszy raz i długo na półce nie stały.Uwielbiam
szparagi i kiszonki więc to połączenie jest dla mnie wymarzone .

Składniki:(na słoik 1l)600g białych
szparagówOkoło 10cm korzeń
chrzanu + liściePół pęczka
koperku kilka liści
czarnej porzeczkiKilka liści dębu750ml
wody3 łyżki
soliSposób przygotowania:
Szparagi myjemy i dokładnie obieramy. Układamy w słoju pionowo ściśle koło siebie. Pomiędzy
szparagi wciskamy kawałki korzenia
chrzanu oraz jego liście, a także liście dębu oraz
czarnej porzeczki.
Koperek siekamy i wsypujemy na wierzch słoika.
Wodę zagotowujemy i rozpuszczamy w niej
sól. Studzimy tak aby była ciepła ale nie gorąca i zalewamy
szparagi. Zakręcamy i przechowujemy w chłodnym miejscu np piwnicy lub spiżarni.