ßßß Cookit - przepis na Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką

Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na ciasto, które można upiec z dowolnymi owocami sezonowymi. Świetnie smakuje z rabarbarem, agrestem czy innymi kwaśnymi owocami, które kontrastują z puszystym, słodkim ciastem.
Idealne ciacho na piknik czy kawę na ogrodzie. Przygotowuje się bardzo łatwo i szybko. Nie wymaga wymyślnych składników czy godzin spędzonych w kuchni a smakuje wyśmienicie. Przepis Marthy Steward.
Przepis wydrukowany w bieżącym numerze "Kuchnia i kropka" ;)
Składniki:
ciasto:
1 i 1/2 szklanki maki pszennej typ 500 (osobno 1 i 1/4 szklanki oraz 1/4 szklanki)
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
170 g masła
1 szklanka drobnego cukru
3 jajka
aromat waniliowy
300 g truskawek
kruszonka:
60g roztopionego masła
30g cukru
szczypta soli
kilka kropli aromatu waniliowego
około 100g mąki pszennej typ 500
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki kruszonki mieszamy łyżka w miseczce. Powinna mieć konsystencje mokrego piasku zbijającego się w grudki. Jeśli jest zbyt mokra można dodać nieco mąki. Chłodzimy w lodówce prze czas kiedy będziemy przygotowywać ciasto.
Sypkie składniki: mąkę (1 i ¼ szklanki), proszek do pieczenia i sól przesiewamy. Owoce myjemy i pozostawiamy do ocieknięcia na sitku. Formę o wymiarach 21cm x 21cm wykładamy papierem do pieczenia.
Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Wyjmijmy je z lodówy 2h wcześniej.
Cukier ucieramy z masłem do uzyskania białej, puszystej masy. Stopniowo po jednym dodajemy jajka cały czas miksując na średnich obrotach. Następnie cały czas mieszając dodajemy kilka kropli aromatu wanilinowego a następnie po łyżce sypkich składników. Mieszamy aż masa będzie jednolita. Przekładamy do formy i wyrównujemy.
Truskawki mieszamy z pozostałą ¼ szklanki mąki tak aby całe się nią pokryły. Wykładamy na ciasto. Truskawki posypujemy przygotowana wcześniej kruszonką.
Pieczemy w 180 stopniach C do momentu aż patyczek włożony w środek ciasta będzie suchy (około 50-60 minut). Próbujemy odczekać ą chociaż trochę ostygnie. Wcinamy!
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2015/05/ciasto-ucierane-z-truskawkami-i.html