Wykonanie
Zapraszam na ciasto, które można upiec z dowolnymi
owocami sezonowymi. Świetnie smakuje z
rabarbarem,
agrestem czy innymi kwaśnymi
owocami, które kontrastują z puszystym, słodkim
ciastem.Idealne ciacho na piknik czy
kawę na ogrodzie. Przygotowuje się bardzo łatwo i szybko. Nie wymaga wymyślnych składników czy godzin spędzonych w kuchni a smakuje wyśmienicie. Przepis Marthy Steward.Przepis wydrukowany w bieżącym numerze "Kuchnia i kropka" ;)
Składniki:ciasto:1 i 1/2 szklanki
maki pszennej typ 500 (osobno 1 i 1/4 szklanki oraz 1/4 szklanki)3/4 łyżeczki
proszku do pieczeniapół łyżeczki
soli170 g
masła1 szklanka drobnego
cukru3
jajkaaromat waniliowy300 g
truskawekkruszonka:60g roztopionego
masła30g
cukruszczypta
solikilka kropli
aromatu waniliowegookoło 100g
mąki pszennej typ 500Sposób przygotowania:Wszystkie składniki kruszonki mieszamy łyżka w miseczce. Powinna
mieć konsystencje mokrego piasku zbijającego się w grudki. Jeśli jest zbyt mokra można dodać nieco
mąki. Chłodzimy w lodówce prze czas kiedy będziemy przygotowywać ciasto.Sypkie składniki:
mąkę (1 i ¼ szklanki),
proszek do pieczenia i
sól przesiewamy.
Owoce myjemy i pozostawiamy do ocieknięcia na sitku. Formę o wymiarach 21cm x 21cm wykładamy papierem do pieczenia.Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Wyjmijmy je z lodówy 2h wcześniej.
Cukier ucieramy z
masłem do uzyskania białej, puszystej masy. Stopniowo po jednym dodajemy
jajka cały czas miksując na średnich obrotach. Następnie cały czas mieszając dodajemy kilka kropli aromatu wanilinowego a następnie po łyżce sypkich składników. Mieszamy aż masa będzie jednolita. Przekładamy do formy i wyrównujemy.
Truskawki mieszamy z pozostałą ¼ szklanki
mąki tak aby całe się nią pokryły. Wykładamy na ciasto.
Truskawki posypujemy przygotowana wcześniej kruszonką.Pieczemy w 180 stopniach C do momentu aż patyczek włożony w środek ciasta będzie suchy (około 50-60 minut). Próbujemy odczekać ą chociaż trochę ostygnie. Wcinamy!