Wykonanie
Bardzo smaczne
orzechowe bułeczki i miękkim wnętrzu i aromacie
orzechów. Ich kawałki miło chrupią w ustach i doskonale się komponują zarówno ze słodkim jak i wytrawnym dodatkiem.

Składniki250g
mąki pszennej typ 500150g
mąki żytniej razowej typ 2000250ml letniej
wody21g
drożdżyŁyżeczka
cukruŁyżeczka
soli50g
masła50g
orzechów laskowych50g
orzechów włoskichSposób przygotowania
Drożdże wymieszać z
cukrem i 100ml
wody. W misce wymieszać ze sobą oba rodzaje
mąki. W środku zrobić wgłębienie i wlać do niego rozczyn a następnie oprószyć z wierzchu
mąką i zostawić w ciepłym miejscu na 30 minut.
Masło roztopić i wymieszać z reszta letniej
wody oraz
solą. Mieszankę dodać do
mąki z
drożdżami i wyrobić jednolite, sprężyste ciasto ażbędzie odchodzić od
boków naczynia. Przykryć czysta ściereczką i odstawiać w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 40 minut).
Orzechy posiekać lub grubo zmielić, dodać do ciasta i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na 10-12 części. Każda uformować w kulkę i lekko spłaszczyć. Mokrym,
ostrym nożem naciąć na krzyż. Oprószyć
maką i odstawić do wyrośnięcia. Piec w 180 stopniach C prze około 20 minut Az uzyskają złotawy kolor.