ßßß Cookit - przepis na Pałki kurczaka w coli

Pałki kurczaka w coli

nazwa

Wykonanie

Kurczaka lubią wszyscy. W wersji glazurowanej w coli, doprawiony sosem sojowym oraz ostrym tabasco i pieprzem cayenne jest wyjątkowo smaczny. Mięciutki, soczysty, lekko słodki... idealny!
Składniki
10 pałek z kurczaka
½ szklanki ciemnego sosu sojowego
łyżka octu
imbir
czarny pieprz
pieprz cayenne
kilka kropel tabasco
olej do smażenia
2 szklanki coli (nie light!)
Sposób przygotowania
Pałki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Robimy marynatę mieszając sos sojowy, ocet, tabasco oraz przyprawy:imbir, czarny pieprz i pieprz cayenne. Kurczaka umieszczamy w marynacie tak aby pokryła całe mięso i zostawiamy na 2-3 godziny. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kurczaka na złoto ze wszystkich stron. Podlewamy cola i zmniejszamy ogień. Dusimy pod przykryciem około 40 minut aż mięso będzie mięciutkie a sos zgęstnieje.
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2014/10/paki-kurczaka-w-coli.html