Wykonanie
Ziemniaki z kremowymi
grzybami pojawiały się na naszym, rodzinnym
stole po każdym grzybobraniu. Od siebie dodałem
cukinię, której delikatny smak świetnie współgra z
grzybami. Smażone ziemniaczki są pyszne same w sobie. Dodatek delikatnych i kremowych
grzybów, ze słodkawym posmakiem
cebulki świetnie do nich pasuje.
SKŁADNIKI:(na dwie porcje)8 ugotowanych
ziemniaków2 łyżki
masła klarowanego
sól,
czarny pieprzemśrednia biała
cebula½ średniej
cukinii400g leśnych
grzybów (
maślaki, kozaki,
borowiki, podgrzybki,
kurki etc)200ml
śmietanki kremówkiWYKONANIE:Ugotowane
ziemniaki (możemy wykorzystać te z wczorajszego obiadu) kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę
masła klarowanego i przesmażamy
ziemniaki na złoto.Na osobnej patelni rozgrzewamy druga łyżkę
masła klarowanego.
Cebule siekamy w piórka a
cukinię w kostkę.
Młodą cukinię możemy pokroić ze skórką, jeśli jest twarda należy ją obrać. Przesmażamy
Cebulę,
cukinie i
grzyby aż odparuje z nich
woda a
cebula się zeszkli. Doprawiamy do smaku
solą i świeżo mielonym
pieprzem. Podlewamy
śmietanką, i kontynuujemy smażenie, aż nieco się zredukuje. Ziemniaczki wykładamy na talerze i przykrywamy kremowymi
grzybami z
cebulą i
cukinią. Dekorujemy
natka pietruszki.