ßßß Cookit - przepis na Smażone ziemniaki z kremowymi grzybami

Smażone ziemniaki z kremowymi grzybami

nazwa

Wykonanie

Ziemniaki z kremowymi grzybami pojawiały się na naszym, rodzinnym stole po każdym grzybobraniu. Od siebie dodałem cukinię, której delikatny smak świetnie współgra z grzybami. Smażone ziemniaczki są pyszne same w sobie. Dodatek delikatnych i kremowych grzybów, ze słodkawym posmakiem cebulki świetnie do nich pasuje.
SKŁADNIKI:
(na dwie porcje)
8 ugotowanych ziemniaków
2 łyżki masła klarowanego
sól, czarny pieprzem
średnia biała cebula
½ średniej cukinii
400g leśnych grzybów (maślaki, kozaki, borowiki, podgrzybki, kurki etc)
200ml śmietanki kremówki
WYKONANIE:
Ugotowane ziemniaki (możemy wykorzystać te z wczorajszego obiadu) kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego i przesmażamy ziemniaki na złoto.
Na osobnej patelni rozgrzewamy druga łyżkę masła klarowanego. Cebule siekamy w piórka a cukinię w kostkę. Młodą cukinię możemy pokroić ze skórką, jeśli jest twarda należy ją obrać. Przesmażamy Cebulę, cukinie i grzyby aż odparuje z nich woda a cebula się zeszkli. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Podlewamy śmietanką, i kontynuujemy smażenie, aż nieco się zredukuje. Ziemniaczki wykładamy na talerze i przykrywamy kremowymi grzybami z cebulą i cukinią. Dekorujemy natka pietruszki.
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2014/09/smazone-ziemniaki-z-kremowymi-grzybami.html