ßßß Cookit - przepis na Aksamitny krem dyniowy z curry

Aksamitny krem dyniowy z curry

nazwa

Wykonanie

Spotkałam się z opiniami, że krem z dyni jest niesmaczny, mdły i słodki. Wcale taki nie musi być! Polecam zupę w wersji wytrawnej z curry, czosnkiem i białym pieprzem. Jest aksamitna i kremowa w konsystencji o bardzo wyrazistym smaku.
Składniki
1kg miąższu z dyni
2 średnie białe cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła klarowanego
1l bulionu
sól, biały pieprz, curry
śmietanka kremówka do smaku
Sposób przygotowania
Dynie kroimy, miąższ kroimy w kostkę. Cebule kroimy w kostkę a czosnek w cienkie plasterki. W garnku rozgrzewamy dwie łyżki masła klarowanego, przesmażamy cebule z czosnkiem do zeszklenia. Dodajemy pokrojony miąższ z dyni. Przesmażamy razem kilka minut. Podlewamy bulionem i solimy. Dusimy na małym ogniu aż dynia zmięknie. Miksujemy na gładko. Doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem oraz curry. Dolewamy do smaku śmietankę kremówkę.
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2014/09/aksamitny-krem-dyniowy-z-curry.html