Bardzo lubię kalafior, szczególnie półtwardy i chrupiący podany w sałatkach. Świetnie komponuje się słodkimi, soczystymi pomidorkami i kwaśnym kremem balsamicznym. Dodatek oliwy z oliwek zapewnia dobre wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K). Pyszna propozycja na zdrowy, wartościowy posiłek.SKŁADNIKI:(na 2 duże porcje)½ kalafioraokoło 20-30 pomidorów koktajlowychśrednia cukiniapłatkipaprykioliwa z oliwekkrem balsamicznysól, cukierWYKONANIE:Kalafior myjemy. Dzielimy na małe różyczki. Gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i łyżeczki cukru na półtwardo. Studzimy. Cukinie myjemy i obieraczka do warzyw obieramy cienkie plasterki. Zawijamy w ruloniki. Pomidorki myjemy. Obrywamy szypułki. Na talerzach układamy kalafior. Pomiędzy niego wkładamy ruloniki cukinii. Posypujemy pomidorkami koktajlowymi i płatkamipapryki. Skrapiamy oliwa z oliwek oraz kremem balsamicznym.