Wykonanie

Cudownie prosty i bajecznie smaczny pr zepis na kruche ciasto z
jagodami. K ruche ciasto plus krem budyniowy i warstwa
jagodowo-
migda ł owa.
Jagody można również zastąpić innymi
owocami sezonowymi. To Idealn y smakołyk na piknik, na drugie ś niadanie lub jako deser po obiedzie ....Sezon na
jagody w ł a ś nie si ę zaczyna - p ojawiły się p i ę kne i dojrza ł e
owoce . M o ż na je oczywiście kupi ć w supermarkecie czy na straganie albo można też wybra ć si ę na
jagody do lasu. Mo ż e to byłby dobry pomys ł na rodzinn ą wycieczk ę za miasto .... Pogoda taka piękna ....Sk ładniki :Ciasto :sprawd ź tutajKrem budyniowy :1 op. budyniu
śmietankowego0,5l
mleka skondensowanego2 łyżki
cukru trzcinowego1 łyżka
masłaWarstwa
jagodowo-migdałowa :450g jag ód2 łyżki
cukru trzcinowego3 łyżki
płatk ów
migda łowychPrzygotowanie :Jak zagnie ść kruche ciasto - zobacz przepis podstawowy .W tym czasie przygotuj
owoce:
jagody opłucz na sitku pod bieżącą
wodą, przesyp do głębokiego rondla, dosyp
cukier, dokładnie wymieszaj i podsmaż kilka minut. Piec rozgrzej do temperatury 200 °C. Wyjmij z lodówki kulk ę ciasta, rozł ó ż na natłuszczonej foremce. Wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika i piecz ok. 30 minut do ładnego zrumienienia.Przygotuj krem budyniowy: z 0,5l
mleka skondensowanego odlej pół filiżanki, dosyp proszek budyniowy, dokładnie wymieszaj na gładką masę. Pozostałe
mleko zagotuj, dodaj 2 łyżki
cukru trzcinowego i łyżkę
masła. Do gotującego się
mleka dodaj masę budyniową i energicznie wymieszaj.Krem budyniowy rozsmaruj na upieczonym cieście. Na kremie rozł ó ż przygotowane wcześniej
jagody i posyp obficie
płatkami migdałów. Zapiekaj 5 minut do ładnego zrumienienia
migdałów.
