ßßß Cookit - przepis na Ciasto z jagodami

Ciasto z jagodami

nazwa

Wykonanie

Cudownie prosty i bajecznie smaczny pr zepis na kruche ciasto z jagodami. K ruche ciasto plus krem budyniowy i warstwa jagodowo-migda ł owa. Jagody można również zastąpić innymi owocami sezonowymi. To Idealn y smakołyk na piknik, na drugie ś niadanie lub jako deser po obiedzie ....
Sezon na jagody w ł a ś nie si ę zaczyna - p ojawiły się p i ę kne i dojrza ł e owoce . M o ż na je oczywiście kupi ć w supermarkecie czy na straganie albo można też wybra ć si ę na jagody do lasu. Mo ż e to byłby dobry pomys ł na rodzinn ą wycieczk ę za miasto .... Pogoda taka piękna ....
Sk ładniki :
Ciasto :
sprawd ź tutaj
Krem budyniowy :
1 op. budyniu śmietankowego
0,5l mleka skondensowanego
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka masła
Warstwa jagodowo-migdałowa :
450g jag ód
2 łyżki cukru trzcinowego
3 łyżki płatk ów migda łowych
Przygotowanie :
Jak zagnie ść kruche ciasto - zobacz przepis podstawowy .
W tym czasie przygotuj owoce: jagody opłucz na sitku pod bieżącą wodą, przesyp do głębokiego rondla, dosyp cukier, dokładnie wymieszaj i podsmaż kilka minut. Piec rozgrzej do temperatury 200 °C. Wyjmij z lodówki kulk ę ciasta, rozł ó ż na natłuszczonej foremce. Wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika i piecz ok. 30 minut do ładnego zrumienienia.
Przygotuj krem budyniowy: z 0,5l mleka skondensowanego odlej pół filiżanki, dosyp proszek budyniowy, dokładnie wymieszaj na gładką masę. Pozostałe mleko zagotuj, dodaj 2 łyżki cukru trzcinowego i łyżkę masła. Do gotującego się mleka dodaj masę budyniową i energicznie wymieszaj.
Krem budyniowy rozsmaruj na upieczonym cieście. Na kremie rozł ó ż przygotowane wcześniej jagody i posyp obficie płatkami migdałów. Zapiekaj 5 minut do ładnego zrumienienia migdałów.
Źródło:http://amandaricci-butikzprzepisami.blogspot.com/2014/07/ciasto-z-jagodami.html