ßßß Cookit - przepis na Budyń migdałowo-ryżowy (wegański)

Budyń migdałowo-ryżowy (wegański)

nazwa

Wykonanie

Budy ń migdałowo-ryżowy to przepis na pyszny, lekki, wegański deser z ryżu ugotowanego na mleku migdałowym. Połączenie ryżu z mlekiem migdałowym, cynamonem i chrupiącymi płatkami migdał ów jest wyjątkowo smaczne. Deser jest wyraźnie migdałowy w smaku, pachnie cynamonem i lawendą. Słodkie smaki mogą być też zdrowe, ten deser jest na to najlepszym dowodem ....
Składniki dla 2 os ób:
100g ry żu arborio
2 1/2 filiżanki mleka migdałowego
(ok. 550 ml)
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki płatk ów migda ł ów
1/2 łyżeczki cynamonu
Do dekoracji:
gałązki lawendy
Przygotowanie:
Odważ 100 g ryżu arborio, wrzuć do głębokiego rondla i zalej filiżanką mleka migdałowego (ok. 220 ml). Jak się zacznie gotować, wsyp 2 łyżki cukru trzcinowego. Stopniowo dolewaj pozostałe mleko. Gotuj na wolnym ogniu, stale mieszając, aż ryż stanie się miękki i kleisty. Deser jest gotowy, kiedy ryż całkowicie wchłonie mleko. Przeł ó ż budyń do miseczek. Podawaj gorący, posypany cynamonem i podpieczonymi płatkami migdał ów. Miseczki udekoruj ga łązką rozmarynu.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW WEGAŃSKICH
Źródło:http://amandaricci-butikzprzepisami.blogspot.com/2015/11/budyn-migdaowo-ryzowy-weganski.html