Wykonanie
Budy ń
migdałowo-
ryżowy to przepis na pyszny, lekki, wegański deser z
ryżu ugotowanego na
mleku migdałowym. Połączenie
ryżu z
mlekiem migdałowym,
cynamonem i chrupiącymi
płatkami migdał ów jest wyjątkowo smaczne. Deser jest wyraźnie
migdałowy w smaku, pachnie
cynamonem i lawendą. Słodkie smaki mogą być też zdrowe, ten deser jest na to najlepszym dowodem ....

Składniki dla 2 os ób:100g ry żu arborio2 1/2 filiżanki
mleka migdałowego(ok. 550 ml)2 łyżki
cukru trzcinowego2 łyżki
płatk ów
migda ł ów1/2 łyżeczki
cynamonuDo dekoracji:gałązki lawendyPrzygotowanie:Odważ 100 g
ryżu arborio, wrzuć do głębokiego rondla i zalej filiżanką
mleka migdałowego (ok. 220 ml). Jak się zacznie gotować, wsyp 2 łyżki
cukru trzcinowego. Stopniowo dolewaj pozostałe
mleko. Gotuj na wolnym ogniu, stale mieszając, aż
ryż stanie się miękki i kleisty. Deser jest gotowy, kiedy
ryż całkowicie wchłonie
mleko. Przeł ó ż
budyń do miseczek. Podawaj gorący, posypany
cynamonem i podpieczonymi
płatkami migdał ów. Miseczki udekoruj ga łązką
rozmarynu.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW WEGAŃSKICH