ßßß Cookit - przepis na Przepis: Beza Pavlova z truskawkami, mascarpone i czekoladą

Przepis: Beza Pavlova z truskawkami, mascarpone i czekoladą

nazwa

Wykonanie

Chrupi ą ca beza Pavlova, przekładana kremem mascarpone i musem czekoladowym, ze ś mietan ą i truskawkami. Cudowna w smaku Pavlova - idealny deser na wyj ą tkowe okazje, na przyj ę cie urodzinowe, lunch w ogrodzie .... Polecam! Teraz latem, ze ś wie ż ymi truskawkami smakuje najlepiej ....
Sk ładniki na bezę i krem mascarpone: według tego przepisu
Składniki na krem czekoladowy:
2 łyżeczki cukru trzcinowego + 2 łyżki wody
2 tabliczki czekolady gorzkiej (kakao 70%)
10 sztuk truskawek (do dekoracji)
Przygotowanie: Beza: w okrągłej blaszce upiecz dwa blaty z ciasta bezowego (ciasto na bezę przygotuj wed ł ug tego przepisu - tu przeczytasz przepis krok po kroku). Po upieczeniu odstaw blaty do wystudzenia. W tym czasie przygotuj k rem mascarpone wed ł ug tego przepisu na klasyczną bezę. Na końcu zrób krem czekoladowy : czekolad ę gorzk ą po ł am na drobne kawa ł eczki, rozpu ść w rondelku, dodaj cukier trzcinowy do smaku i troch ę wody, podgrzewaj, stale mieszaj ą c, a ż powstanie g ę sty, g ł adki krem. Przek ł adanie: rozłóż wcześniej upieczone i schłodzone blaty - pierwszy blat (spód) górą do dołu. Spód posmaruj kremem mascarpone, przyłóż drugi blat. Na wierzchu bezy rozprowadź krem czekoladowy . Uł ó ż dekoracyjnie ca ł e truskawki. PYSZNE!
Źródło:http://amandaricci-butikzprzepisami.blogspot.com/2014/07/beza-pavlova-z-truskawkami-mascarpone-i.html