Wykonanie
Chrupi ą ca
beza Pavlova, przekładana kremem
mascarpone i
musem czekoladowym, ze ś
mietan ą i
truskawkami. Cudowna w smaku Pavlova - idealny deser na wyj ą tkowe okazje, na przyj ę cie urodzinowe, lunch w ogrodzie .... Polecam! Teraz latem, ze ś wie ż ymi
truskawkami smakuje najlepiej ....Sk ładniki na
bezę i krem
mascarpone: według tego przepisuSkładniki na
krem czekoladowy:2 łyżeczki
cukru trzcinowego + 2 łyżki
wody2 tabliczki
czekolady gorzkiej (
kakao 70%)10 sztuk
truskawek (do dekoracji)Przygotowanie:
Beza: w okrągłej blaszce upiecz dwa blaty z ciasta
bezowego (ciasto na
bezę przygotuj wed ł ug tego przepisu - tu przeczytasz przepis krok po kroku). Po upieczeniu odstaw blaty do wystudzenia. W tym czasie przygotuj k rem
mascarpone wed ł ug tego przepisu na klasyczną
bezę. Na końcu zrób
krem czekoladowy :
czekolad ę gorzk ą po ł am na drobne
kawa ł eczki, rozpu ść w rondelku, dodaj
cukier trzcinowy do smaku i troch ę
wody, podgrzewaj, stale mieszaj ą c, a ż powstanie g ę sty, g ł adki krem. Przek ł adanie: rozłóż wcześniej upieczone i schłodzone blaty - pierwszy blat (spód) górą do dołu. Spód posmaruj kremem
mascarpone, przyłóż drugi blat. Na wierzchu
bezy rozprowadź
krem czekoladowy . Uł ó ż dekoracyjnie ca ł e
truskawki. PYSZNE!