ßßß
Tapioka - śmieszne, małe białe kuleczki. Bez smaku i zapachy, wyglądają trochę jak pokruszony styropian. Niepozorne maluchy, które po przygotowaniu urozmaicą każdy deser, bo są naprawdę efektowne!Składniki(1 spora porcja lub 2 mniejsze):- 80g tapioki (ok. 1/3 szklanki)- szklanka wody- szklanka mleka kokosowego- łyżka cukru trzcinowego- 2 łyżki wiórek kokosowych- 2 łyżki kakao naturalnego- kostka gorzkiej czekoladyTapiokę zalewam zimną wodą i odstawiam na kilka godzin (najlepiej na cała noc), odcedzamy. Mleko kokosowe z cukrem i wiórkami doprowadzam do wrzenia na małym ogniu. Odstawiam z gazu i powoli dosypuję odcedzoną tapiokę cały czas mieszając. Stawiam z powrotem na gazie do momentu aż całość zgęstnieje. Do miseczki odstawiam połowę masy i dodaję do niej kakao. Układam w pucharku warstwowo a wierzch posypuję rozdrobnioną czekoladą.