Wykonanie

Ptasie mleczko z
malinami to lekki i apetyczny deser, a jednocze ś nie łatwy i prosty do przygotowania, idealny nie tylko dla dzieci. Deser jest najsmaczniejszy ze ś wie ż ymi
owocami, ale mog ą by ć oczywi ś cie te ż mro ż one albo z kompotu. Czerwony kolor
malin dodaje energii, ś
mietankowe ptasie mleczko i
galaretka daj ą s ł odycz, a
sok z cytryny orze ź wia . Gdy wpadną do Ciebie z nieoczekiwaną wizytą przyjaciółki, zaskoczysz je tym szybkim i pysznym deserem ....Sk ładniki :porcja na 5-6 pucharków (w zale żności od wielkości puchark ów)1
galaretka truskawkowa + 1
galaretka cytrynowa, 1 op. 200 ml
śmietany 36% (do deser ów),
sok z cytryny (ok. 1 - 2 łyżeczki)listki świeżej
mięty + koszyczek świeżych
malin;Przygotowanie
galaretki:
Galaretk ę
truskawkową (porcja na 0,5 l) rozpuść w gorącej wodzie według przepisu na opakowaniu. Po ostudzeniu rozlej do puchark ów i wstaw do lodówki do st ężenia. Kiedy
galaretka truskawkowa w pucharkach st ężeje, uł ó ż na niej
maliny. Następnie przygotuj
galaretkę cytrynową (porcja na 0,5 l). Wlej delikatnie ostudzoną
galaretkę cytrynową na ułożone
maliny - tylko do wysokości ok. 1 cm. Wł ó ż deser do lod ówki do st ężenia.Przygotowanie ptasiego mleczka: Ubij
śmietanę mikserem lub w shakerze. Do ubitej
śmietany dodaj pozostałą wystudzoną i tężejącą
galaretkę cytrynową i wymieszaj - najlepiej w shakerze. Dopraw do smaku
sokiem z cytryny. Po st ężeniu warstwy
malin z
galaretką cytrynową - przelej delikatnie do puchark ów ptasie mleczko. Wstaw pucharki kolejny raz do lodówki do st ężenia. Po st ężeniu ptasiego mleczka udekoruj deser
malinami i listkami
mięty.