Wykonanie
Nie przepadacie za
krakersami, albo znudził wam się ich smak? Denerwuje was, że przygotowane na nich kanapeczki w ciągu godziny robią się rozmokłe i nieapetyczne. Macie ochotę na miłą odmianę? Proponuję wam pikantne
ciasteczka bursztynowe.
Ciastka na bazie
mąki razowej,
masła oraz
sera bursztyn. Bardzo, bardzo pyszne, bardzo kruche. Delikatny smak
masła, podbijany
orzechową nutą
mąki, do tego wyrazisty dojrzały
ser bursztyn oraz suszonym
tymiankiem,
kolorowy pieprz i gruba
morska sól. Czego można pragnąć więcej? Zwłaszcza, że przygotowanie
ciasteczek zajmuje 10 minut, a ich upieczenie 15. Są kruche, są delikatne i mają niezapomniany smak.Proporcje na 15
ciasteczek o średnicy 3 cm50 g
masła40 g
mąki pszennej typ 185020 g
mąki pszennej typ 5501/2 szkl
startego sera bursztyn1 łyżeczka suszonego
tymianku1/2 łyżeczki
kolorowego pieprzy grubomielonego1/2 łyżki kwaśnej
śmietany1/8 łyżeczki grubej
soli- Do miksera wsypujemy
mąkę i dokładamy miękkie
masło. Miksujemy do momentu, w którym składniki się połączą.- Następnie dodajemy
przyprawy i
starty ser wraz ze
śmietaną. Miksujemy do momentu połączenia wszystkich składników (około 1 minuty).- Ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną
mąką i zagniatamy. Formujemy zgrabną kulkę i wkładamy na 20 minut do lodówki.- Po 20 minutach rozwałkowujemy na grubość 4 mm i wycinamy
ciasteczka.- Pieczemy 15 minut w temp 180 C. Po upieczeniu pozwalamy im wystygnąć. Im będą chłodniejsze, tym bardziej twarde.- Podajemy z guacamole,
serkiem lub solonym
masłem ziołowym.Smacznego :)


