ßßß Cookit - przepis na Porzeczkowa tarta z białą czekoladą

Porzeczkowa tarta z białą czekoladą

nazwa

Wykonanie

Pin It
Zapraszam na pyszną owocową tartę w kolorach lata. Puszysty krem przygotowany na bazie mascarpone z dodatkiem białej czekolady w duecie z kwaskowymi białymi i czerwonymi porzeczkami to idealne połączenie na letni podwieczorek.
A przy okazji, dzisiaj na portalu kulinarnym gotujmy.pl w rubryce "Bloger tygodnia" pojawił się wywiad z moją skromną osobą.
Bardzo dziękuję redakcji za miłe słowa na temat moich przepisów, a wszystkich chętnych zapraszam do czytania:
Proporcje na tortownicę o średnicy 19 cm
Czas przygotowania: 120 minut
Składniki:
165 g ciastek
80 g masła
1/2 łyżeczki kardamonu
250 g mascarpone
100 g białej czekolady
200 g kremówki 36%
białe i czerwone porzeczki
Wykonanie:
Masło rozpuszczamy, ciastka blendujemy, dodajemy do nich masło, kardamon i wszystko dokładnie mieszamy. Powstała masą wylepiamy dno i boki tortownicy, dociskamy. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i podpiekamy w nim spód aż się przyrumieni, trwa to około 20 minut. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Biała czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, pamiętając o tym, że biała czekolada topi się niższej temperaturze niż zwykła. Odstawiamy do przestudzenia.
W misce ubijamy lekko mascarpone, dodajemy małymi partiami czekoladę i dalej miksujemy. Gdy uzyskamy jednolitą masę dodajemy śmietanę i miksujemy do uzyskania puszystego kremu.
Na zimny spód tarty wykładamy masę, na wierzchu układamy porzeczki.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/08/porzeczkowa-tarta-z-biaa-czekolada.html