Wykonanie
Pin It

Zapraszam na pyszną
owocową tartę w kolorach lata. Puszysty krem przygotowany na bazie
mascarpone z dodatkiem
białej czekolady w duecie z kwaskowymi białymi i
czerwonymi porzeczkami to idealne połączenie na letni podwieczorek.A przy okazji, dzisiaj na portalu kulinarnym gotujmy.pl w rubryce "Bloger tygodnia" pojawił się wywiad z moją skromną osobą.Bardzo dziękuję redakcji za miłe słowa na temat moich przepisów, a wszystkich chętnych zapraszam do czytania:



Proporcje na tortownicę o średnicy 19 cmCzas przygotowania: 120 minutSkładniki:165 g
ciastek80 g
masła1/2 łyżeczki
kardamonu250 g
mascarpone100 g
białej czekolady200 g kremówki 36%białe i
czerwone porzeczki

Wykonanie:
Masło rozpuszczamy,
ciastka blendujemy, dodajemy do nich
masło,
kardamon i wszystko dokładnie mieszamy. Powstała masą wylepiamy dno i boki tortownicy, dociskamy. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i podpiekamy w nim spód aż się przyrumieni, trwa to około 20 minut. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Biała czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej, pamiętając o tym, że
biała czekolada topi się niższej temperaturze niż zwykła. Odstawiamy do przestudzenia.W misce ubijamy lekko
mascarpone, dodajemy małymi partiami
czekoladę i dalej miksujemy. Gdy uzyskamy jednolitą masę dodajemy
śmietanę i miksujemy do uzyskania puszystego kremu.Na zimny spód tarty wykładamy masę, na wierzchu układamy
porzeczki.
