ßßß Cookit - przepis na Domowy syrop miętowy

Domowy syrop miętowy

nazwa

Składniki

Wykonanie

Pin It
W tym roku moja ogródkowa mięta, odmiana pieprzowa i czekoladowa, po prostu oszalała, rośnie jak szalona. Postanowiłam jakoś wykorzystać jej nadmiar i przygotowałam domowy syrop miętowy. Okazał się w sam raz na falę upałów, która zawładnęła naszym krajem. Z wodą i odrobiną cytryny jest doskonały. Na blogu znajdziecie też przepis na syrop bazyliowy i syrop z kwiatów czarnego bzu.
Czas przygotowania: 10 minut + 6 godzin
Składniki:
200 g wody
120 g cukru
2 pęczki mięty
sok z 1/2 cytryny
Wykonanie:
W garnuszku przygotowujemy syrop: gotujemy wodę z cukrem. Gdy cukier się rozpuści wrzucamy do niego gałązki mięty i rozgniatamy je drewnianą łyżką. Garnuszek przykrywamy i odstawiamy na 6 godzin w chłodne miejsce. U mnie stał cała noc. Po tym czasie listki odcedzamy i bardzo dokładnie odciskamy je na sitku lub w dłoniach. Do syropu dodajemy sok z cytryny, mieszamy. Syrop przelewamy do czystej butelki i przechowujemy w lodówce. Jeśli chcemy przechowywać go przez dłuższy czas, wtedy należy go spasteryzować.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/08/domowy-syrop-mietowy.html