Wykonanie
Pin It

W tym roku moja ogródkowa
mięta, odmiana pieprzowa i czekoladowa, po prostu oszalała, rośnie jak szalona. Postanowiłam jakoś wykorzystać jej nadmiar i przygotowałam domowy
syrop miętowy. Okazał się w sam raz na falę upałów, która zawładnęła naszym
krajem. Z
wodą i odrobiną
cytryny jest doskonały. Na blogu znajdziecie też przepis na
syrop bazyliowy i
syrop z kwiatów czarnego bzu.

Czas przygotowania: 10 minut + 6 godzinSkładniki:200 g
wody120 g
cukru2 pęczki
miętysok z 1/2
cytrynyWykonanie:W garnuszku przygotowujemy
syrop: gotujemy
wodę z
cukrem. Gdy
cukier się rozpuści wrzucamy do niego gałązki
mięty i rozgniatamy je drewnianą łyżką. Garnuszek przykrywamy i odstawiamy na 6 godzin w chłodne miejsce. U mnie stał cała noc. Po tym czasie listki odcedzamy i bardzo dokładnie odciskamy je na sitku lub w dłoniach. Do
syropu dodajemy
sok z cytryny, mieszamy.
Syrop przelewamy do czystej butelki i przechowujemy w lodówce. Jeśli chcemy przechowywać go przez dłuższy czas, wtedy należy go spasteryzować.