ßßß
Dziś zapraszam na zieloną bombę witaminowa, czyli szpinakowy koktajl z ananasem i bananem, z dodatkiem odtłuszczonego złotego mielonego lnu. Mielony len zawiera mniej tłuszczu niż tradycyjne siemię lniane i dzięki temu jest mniej kaloryczny. Korzystnie wpływa na układ pokarmowy i procesy trawienia. Zawiera błonnik pokarmowy, białko, wielonienasycone kwasy tłuszczowe i lignany, które mają działanie antyoksydacyjne i chronią nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Koktajl delikatnie dosłodziłam cukrem trzcinowym, jego ilość zależy do tego jak dojrzałe są banany i ananas. Natomiast szpinakowych sceptyków zapewniam, że ten zielony koktajl jest bardzo smaczny i nie czuć w nim szpinaku :-).W swoim koktajlu wykorzystałam odtłuszczony mielony len firmy Sante . Posiada ona w swojej ofercie ponad 200 produktów, między innymi, mnóstwo suszonych owoców, produktów zbożowych, kasz, nasion i ciasteczek właśnie. Cały asortyment, który ma w sprzedaży Sante znajdziecie tutaj .

Czas przygotowania: 10 minutSkładniki:1 dojrzały ananas2 banany200 g świeżego szpinaku3-4 łyżki cukru trzcinowego drobnego Sante2 łyżeczki lnu mielonego złotego Sante1,5 szklanki wody mineralnej
Wykonanie:Ananasa obieramy ze skóry, kroimy na ćwiartki, wykrawamy z niego stwardniały środek, a następnie kroimy na małe kawałki i wrzucamy do blendera. Szpinak dokładnie płuczemy i wrzucamy do blendera. Banany obieramy ze skórki, kroimy w plasterki i również wrzucamy do blednera. Dolewamy wodę, wsypujemy cukier i mielony len. Wszystko bardzo dokładnie miksujemy, przelewamy do szklanek i od razu podajemy.