ßßß
Domowy kisiel przygotowany na bazie owoców..., nie ma nic lepszego. Żadne tam torebki, żadna chemia, tylko po prostu zmiksowane owoce. Mój kisiel nie jest przesłodzony, powiedziałabym nawet, że jest zdecydowanie kwaskowy, ale ja taki lubię. Jeśli wolicie słodsze desery, dodajcie do niego więcej cukru. Kisiel można również dosłodzić już po ugotowaniu.
Czas przygotowania: 20 minutProporcje dla dwóch osóbSkładniki:2 szklanki mrożonej żurawiny1 szklanka wody7 łyżek cukru2 łyżki mąki ziemniaczanej1/3 szklanki wody
Wykonanie:Żurawinę wsypujemy do garnka zalewamy ją 1 szklanką wody. Doprowadzamy do zagotowania, a następnie gotujemy na małym ogniu, aż owoce będą miękkie. Trwa to około 10 minut. Do owoców dodajemy cukier, mieszamy a następnie blendujemy.W szklance rozrabiamy zimna wodę z mąką. Zblendowane w garnuszku owoce ponownie doprowadzamy do wrzenia, wlewamy do nich wodę z mąką i gotujemy przez chwilę na małym ogniu, cały czas mieszając, aż kisiel zgęstnieje.Kisiel przelewamy do miseczek uprzednio przepłukanych zimną wodą.