ßßß Cookit - przepis na Kisiel żurawinowy

Kisiel żurawinowy

nazwa

Wykonanie

Kisiel żurawinowy gości zawsze na Wigilię u mojej babci, więc jako dziecko zawsze czekałam na ten moment, kiedy poda się go do stołu. To już drugi smak dzieciństwa, który powtarzam dzięki przepisom Babci - poprzedni to grzybówki wileńskie i wiecie co? Wciąż u babci smakuje jednak najlepiej, więc nie mogę się doczekać tegorocznej Wigilii :) Czerwony kisiel żurawinowy jest bardzo prosty w przygotowaniu, a jaki smaczny.
Kisiel żurawinowy
szklanka żurawiny
litr wody
6 łyżek cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej + 1/3 szklanki wody
Każdą żurawinę należy przekroić na pół albo rozgnieść w rondelku.
Zalać żurawinę połową ilości wody (0,5 l), dodać cukier i gotować od zawrzenia wody przez 15 minut aż żurawina stanie się szklista i miękka.
Wymieszać całość chwilę, odcedzić na sicie owoce, a do płynu dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną wcześniej z 1/3 szklanki wody.
Garnek postawić na włączonym palniku, energicznie mieszać aż kisiel będzie gęstnieć - będzie gęstnieć od momentu zagotowania się.
Przelać do szklanek - kisiel smakuje dobrze na ciepło i zimno.
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2013/12/kisiel-zurawinowy.html