Wykonanie
Kisiel żurawinowy gości zawsze na Wigilię u mojej babci, więc jako dziecko zawsze czekałam na ten moment, kiedy poda się go do stołu. To już drugi smak dzieciństwa, który powtarzam dzięki przepisom Babci - poprzedni to grzybówki wileńskie i wiecie co? Wciąż u babci smakuje jednak najlepiej, więc nie
mogę się doczekać tegorocznej Wigilii :) Czerwony
kisiel żurawinowy jest bardzo prosty w przygotowaniu, a jaki smaczny.
Kisiel żurawinowyszklanka
żurawinylitr
wody6 łyżek
cukru2 łyżki
mąki ziemniaczanej + 1/3 szklanki
wodyKażdą
żurawinę należy przekroić na pół albo rozgnieść w rondelku.Zalać
żurawinę połową ilości
wody (0,5 l), dodać
cukier i gotować od zawrzenia
wody przez 15 minut aż
żurawina stanie się szklista i miękka.Wymieszać całość chwilę, odcedzić na sicie
owoce, a do płynu dodać
mąkę ziemniaczaną wymieszaną wcześniej z 1/3 szklanki
wody.Garnek postawić na włączonym palniku, energicznie mieszać aż
kisiel będzie gęstnieć - będzie gęstnieć od momentu zagotowania się.Przelać do szklanek -
kisiel smakuje dobrze na ciepło i zimno.