Wykonanie
Pin It

Klasyczny
śledź na Wigilię ? Oczywiście, że
śledź w oleju z
cebulką. Przecież to wie każdy, nawet dziecko. Postanowiłam nieco urozmaicić tę klasyczną pozycję świątecznego menu i do
śledzi dodałam pieczone
buraki. Pieczone
buraki są lekko słodkawe, cudownie zachowują wszystkie swoje aromaty. Idealnie pasuje do nich krem balsamiczny. A czy krem balsamiczny pasuje też do
śledzi… ? Przygotujcie na Święta tego
śledzia, a sami się przekonacie…Przepis ten powstał w ramach projektu e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem ZPierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl .E-book można pobrać na tutaj .

Składniki na 4 porcjeCzas przygotowania : 4 godzinySkładniki:600 g
buraków440 g filetów
śledzia a la
Matjasokoło 1 szklanki
maślanki1
cebulaświeżo zmielony
pieprzkrem z
octu balsamicznego3-4 łyżki
oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia

Wykonanie:
Śledzie wkładamy do
maślanki i moczymy je przez około 2 godziny*.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, każdego
buraka zawijamy w folię aluminiową i pieczemy na blaszce przez około 40-50 minut, aż warzywa będą miękkie. Gdy
buraki ostygną, obieramy je i kroimy w cienkie plasterki.
Cebulę kroimy w piórka, przelewamy wrzątkiem na sitku, studzimy.
Śledzie wyjmujemy z
maślanki, płuczemy w wodzie, osuszamy i kroimy w dzwonka.Na talerzu układamy plasterki
buraków, na nie układamy
śledzie i
cebulę. Wszystko skrapiamy
olejem Kujawskim, kremem balsamicznym i przyprawiamy
pieprzem.*Porada: czas moczenia
śledzi jest uzależniony od tego jak bardzo są słone. Warto po upływie 2 godzin sprawdzić czy
śledzie są już dobre. Jeśli nadal będą za słone należy wydłużyć czas moczenia.