ßßß Cookit - przepis na Śledź w oleju z pieczonymi burakami

Śledź w oleju z pieczonymi burakami

nazwa

Wykonanie

Pin It
Klasyczny śledź na Wigilię ? Oczywiście, że śledź w oleju z cebulką. Przecież to wie każdy, nawet dziecko. Postanowiłam nieco urozmaicić tę klasyczną pozycję świątecznego menu i do śledzi dodałam pieczone buraki. Pieczone buraki są lekko słodkawe, cudownie zachowują wszystkie swoje aromaty. Idealnie pasuje do nich krem balsamiczny. A czy krem balsamiczny pasuje też do śledzi… ? Przygotujcie na Święta tego śledzia, a sami się przekonacie…
Przepis ten powstał w ramach projektu e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem ZPierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl .
E-book można pobrać na tutaj .
Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania : 4 godziny
Składniki:
600 g buraków
440 g filetów śledzia a la Matjas
około 1 szklanki maślanki
1 cebula
świeżo zmielony pieprz
krem z octu balsamicznego
3-4 łyżki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
Wykonanie:
Śledzie wkładamy do maślanki i moczymy je przez około 2 godziny*.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, każdego buraka zawijamy w folię aluminiową i pieczemy na blaszce przez około 40-50 minut, aż warzywa będą miękkie. Gdy buraki ostygną, obieramy je i kroimy w cienkie plasterki. Cebulę kroimy w piórka, przelewamy wrzątkiem na sitku, studzimy. Śledzie wyjmujemy z maślanki, płuczemy w wodzie, osuszamy i kroimy w dzwonka.
Na talerzu układamy plasterki buraków, na nie układamy śledzie i cebulę. Wszystko skrapiamy olejem Kujawskim, kremem balsamicznym i przyprawiamy pieprzem.
*Porada: czas moczenia śledzi jest uzależniony od tego jak bardzo są słone. Warto po upływie 2 godzin sprawdzić czy śledzie są już dobre. Jeśli nadal będą za słone należy wydłużyć czas moczenia.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/12/sledz-w-oleju-z-pieczonymi-burakami.html