Wykonanie

Mam takie smutne wrażenie, że niestety lato powoli nas będzie opuszczało, za oknem coraz chłodniej, a dziś jeszcze na dodatek szaro i buro... W związku z tym dziś ma dla Was bardzo kolorową, mocno
owocową i pyszną propozycję na deser: sernik na zimno w kolorach lata. A te kolory lata to
maliny i
borówki amerykańskie. I na dodatek sernik jest dziecinnie łatwy do wykonania.Jeszcze jedna uwaga, trochę się poleniłam i nie przetarłam
malin po zmiksowaniu. To nie był dobry pomysł, bo niestety nasionka wchodzą w zęby, więc zachęcam Was, żebyście się nie lenili.Inspiracja Gzik i pyry .


Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cmCzas przygotowania 4 godzinySkładnikiSpód sernika:130 g
ciastek owsianych70 g rozpuszczonego
masła40 g
płatków migdałowychMasa serowa:700 g mielonego
twarogu250 g
mascarpone200 g
cukru pudru3 łyżki
żelatyny250 g
malin250 g
borówki amerykańskiejDo dekoracji:
płatki migdałówmaliny

Wykonanie:
Ciastka wkładamy do blendera i miksujemy z
masłem, dodajemy
płatki migdałowe i zagniatamy. Następnie wyklejamy masą
ciasteczkową dno tortownicy mocno dociskając. Tortownicę wkładamy do lodówki.
Żelatynę zalewamy gorącą
wodą, mieszamy aż się rozpuści i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.W misce miksujemy
ser,
mascarpone i
cukier puder. Do lekko przestudzonej
żelatyny dodajemy 2 łyżki masy serowej i mieszamy. Zahartowaną
żelatynę dodajemy do pozostałej masy serowej, cały czas miksując.Masę
serową dzielimy na 2 porcje.
Maliny i
borówki miksujemy w dwóch osobnych miskach i do każdej z nich dodajemy porcje masy serowej. Następnie na
ciasteczkowy spód wylewamy masę
borówkową i wkładamy tortownicę do lodówki, żeby masa stężała. Wtedy wylewamy na nią masę
malinową i ponownie wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.Przed podaniem dekorujemy
płatkami i
malinami.
