ßßß Cookit - przepis na Sernik na zimno w kolorach lata

Sernik na zimno w kolorach lata

nazwa

Wykonanie

Mam takie smutne wrażenie, że niestety lato powoli nas będzie opuszczało, za oknem coraz chłodniej, a dziś jeszcze na dodatek szaro i buro... W związku z tym dziś ma dla Was bardzo kolorową, mocno owocową i pyszną propozycję na deser: sernik na zimno w kolorach lata. A te kolory lata to maliny i borówki amerykańskie. I na dodatek sernik jest dziecinnie łatwy do wykonania.
Jeszcze jedna uwaga, trochę się poleniłam i nie przetarłam malin po zmiksowaniu. To nie był dobry pomysł, bo niestety nasionka wchodzą w zęby, więc zachęcam Was, żebyście się nie lenili.
Inspiracja Gzik i pyry .
Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cm
Czas przygotowania 4 godziny
Składniki
Spód sernika:
130 g ciastek owsianych
70 g rozpuszczonego masła
40 g płatków migdałowych
Masa serowa:
700 g mielonego twarogu
250 g mascarpone
200 g cukru pudru
3 łyżki żelatyny
250 g malin
250 g borówki amerykańskiej
Do dekoracji:
płatki migdałów
maliny
Wykonanie:
Ciastka wkładamy do blendera i miksujemy z masłem, dodajemy płatki migdałowe i zagniatamy. Następnie wyklejamy masą ciasteczkową dno tortownicy mocno dociskając. Tortownicę wkładamy do lodówki.
Żelatynę zalewamy gorącą wodą, mieszamy aż się rozpuści i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
W misce miksujemy ser, mascarpone i cukier puder. Do lekko przestudzonej żelatyny dodajemy 2 łyżki masy serowej i mieszamy. Zahartowaną żelatynę dodajemy do pozostałej masy serowej, cały czas miksując.
Masę serową dzielimy na 2 porcje.
Maliny i borówki miksujemy w dwóch osobnych miskach i do każdej z nich dodajemy porcje masy serowej. Następnie na ciasteczkowy spód wylewamy masę borówkową i wkładamy tortownicę do lodówki, żeby masa stężała. Wtedy wylewamy na nią masę malinową i ponownie wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Przed podaniem dekorujemy płatkami i malinami.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/08/sernik-na-zimno-w-kolorach-lata.html