ßßß Cookit - przepis na Flatbread, czyli chlebek z patelni

Flatbread, czyli chlebek z patelni

nazwa

Wykonanie

Inspiracja Kuchenne wędrówki Shinju .
Jeśli przygotujesz te chlebki, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie:
Proporcje na 8 chlebków
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
350 g mąki pszennej 650
200 ml jogurtu typu greckiego
2 łyżki posiekanego koperku
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki ostrej papryki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Składniki ciasta zagniatamy w misce. Następnie ciasto przekładamy na blat lub stolnicę oprószoną mąką i wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto.Zagniecione ciasto formujemy w kulę i wkładamy do miski. Przykrywamy folia spożywczą i odstawiamy na 30 minut.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 równych części i formujemy z nich kulki. Każdą kulkę obtaczamy w mące i wałkujemy na placem o grubości 2-3 mm.
Patelnię o średnicy 24 cm mocno rozgrzewamy i smażymy na niej chlebek przez 1 minutę z jednej strony i kolejną minutę z drugiej. Ciasto powinno się lekko zarumienić i powinny pojawić się na nim brązowe plamki.
Tak samo postępujemy z kolejnymi chlebkami. Podajemy od razu, kiedy są jeszcze ciepłe.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/07/flatbread-czyli-chlebek-z-patelni.html