Wykonanie

Inspiracja Kuchenne wędrówki Shinju .Jeśli przygotujesz te
chlebki, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie:

Proporcje na 8
chlebkówCzas przygotowania: 45 minutSkładniki:350 g
mąki pszennej 650200 ml
jogurtu typu greckiego2 łyżki posiekanego
koperku1 łyżeczka
soli1/4 łyżeczki
ostrej papryki3 łyżeczki
proszku do pieczenia
Wykonanie:Składniki ciasta zagniatamy w misce. Następnie ciasto przekładamy na blat lub stolnicę oprószoną
mąką i wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto.Zagniecione ciasto formujemy w kulę i wkładamy do miski. Przykrywamy folia spożywczą i odstawiamy na 30 minut.Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 równych części i formujemy z nich kulki. Każdą kulkę obtaczamy w
mące i wałkujemy na placem o grubości 2-3 mm.Patelnię o średnicy 24 cm mocno rozgrzewamy i smażymy na niej chlebek przez 1 minutę z jednej strony i kolejną minutę z drugiej. Ciasto powinno się lekko zarumienić i powinny pojawić się na nim brązowe plamki.Tak samo postępujemy z kolejnymi
chlebkami. Podajemy od razu, kiedy są jeszcze ciepłe.
