Wykonanie
Ostatnio wzięłam się za przetwarzanie
pomarańczy. Robiłam już własną esencję
waniliową, nie zawiera ona żadnych chemicznych dodatków, doskonale sprawdza się w ciastach i deserach, więc
czemu nie zrobić także pomarańczowej ?I jak zwykle przy okazji jedzenia czy też przetwarzania
pomarańczy przypominam:
broń Boże nie wyrzucajcie
skórek pomarańczowych ! Schowajcie je do plastikowego woreczka i przechowajcie w lodówce. Pamiętajcie również, aby
owoce pomarańczy, których skórki przeznaczymy później do
przetworów, przed obraniem porządnie umyć i sparzyć !Tutaj znajdziecie propozycje jak smacznie przetworzyć
pomarańczowe skórki, a następnie wykorzystać w kuchni. Możemy zrobić kandyzowane
skórki pomarańczowe lub mieloną
skórkę pomarańczową .Czas przygotowania: 10 minut + czas maceracjiSkładniki:obrana skórka z 1 dużej
pomarańczy125 ml
wódki125 ml
wodyWykonanie:
Pomarańczowe skórki pozbawiamy albedo, czyli białej skórki, która wprawdzie zawiera dużo witaminy C, ale przez to jest gorzkawa. Skórki kroimy w drobna kosteczkę, umieszczamy w szklanym naczyniu, po czym zalewamy
wodą i
wódką. Naczynie szczelnie zamykamy, potrząsamy nim i odstawiamy w ciemnie i suche miejsce.Po 2 tygodniach esencja już pięknie pachnie, ale najlepiej poczekać około 1 , 5 -2 miesięcy, żeby skórki oddały cały swój aromat.Inspiracja tutaj.