Wykonanie
Przygotowany z myślą o świętach jakieś 3 tygodnie temu :).Po dwóch tygodniach był już bardzo aromatyczny. Idealny dodatek do ciast, deserów,
kawy.Nie wiem, jak wcześniej mogłam się bez niego obyć :).Przepis zaczerpnięty od Dorotki, za który baaardzo jej dziękuję.Składniki na 0,5l :skórka z dwóch
pomarańczy (bez albedo)250 ml
wódki250 ml
wodyWykonanie:
Pomarańcze szorujemy, wyparzamy i obieramy ze skórki, bardzo dokładnie usuwając białą podskórkę - sprawi, że ekstrakt będzie gorzki. Tak przygotowaną skórkę kroimy na drobniutkie paseczki. Wrzucamy do karafki, butelki lub słoiczka zalewamy
wodą wymieszaną z
wódką i odstawiamy w ciemne miejsce na co najmniej tydzień.Mój ma już 3 tygodnie i pachnie obłędnie, a podobno prawdziwej mocy nabiera po 2 miesiącach - już nie
mogę się doczekać :).Naprawdę polecam! :)