ßßß Cookit - przepis na Idą Święta! Czas na ekstrakt pomarańczowy!

Idą Święta! Czas na ekstrakt pomarańczowy!

nazwa

Składniki

Wykonanie

... a w zasadzie najlepszy był miesiąc temu. Dlaczego? Ekstrakt pomarańczowy najlepiej smakuje po dwóch miesiącach. Ja swój zrobiłam tydzień temu, głównie z myślą o jutrzejszym wypieku. Już dziś pachnie doskonale, więc mam nadzieję, że spełni swoją rolę. Więcej o wypieku już wkrótce. Dziś przedstawiam ekstrakt pomarańczowy, który jest niezbędnikiem świątecznych słodkości. Warto przygotować go w domu, gdyż nie zawiera chemii i smakuje prawdziwą pomarańczą. Przepis podpatrzyłam na Moich Wypiekach .
Składniki:
- Skórka z dużej pomarańczy,
- 125 ml przegotowanej i zimnej wody,
- 125 ml wódki.
Pomarańczę dokładnie myjemy, wyparzamy, a następnie obieramy ze skórki. Pozbywamy się białej części - zostaje tylko pomarańczowa skórka (biała powoduje gorzki posmak). Kroimy ją na bardzo drobniutką kosteczkę, a następnie umieszczamy w słoiku/naczyniu z przykrywką z mieszaniną wody i wódki. Zakręcamy, wstrząsamy i zostawiamy w ciemnym miejscu. Ekstrakt gotowy jest po tygodniu, ale najlepszy - po dwóch miesiącach. Można używać go do 12 miesięcy. Smacznych (pomarańczowych) wypieków!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2012/11/ida-swieta-czas-na-ekstrakt-pomaranczowy.html