Wykonanie
... a w zasadzie najlepszy był miesiąc temu. Dlaczego? Ekstrakt
pomarańczowy najlepiej smakuje po dwóch miesiącach. Ja swój zrobiłam tydzień temu, głównie z myślą o jutrzejszym wypieku. Już dziś pachnie doskonale, więc mam nadzieję, że spełni swoją rolę. Więcej o wypieku już wkrótce. Dziś przedstawiam ekstrakt
pomarańczowy, który jest niezbędnikiem świątecznych słodkości. Warto przygotować go w domu, gdyż nie zawiera chemii i smakuje prawdziwą
pomarańczą. Przepis podpatrzyłam na Moich Wypiekach .
Składniki:- Skórka z dużej
pomarańczy,- 125 ml przegotowanej i zimnej
wody,- 125 ml
wódki.
Pomarańczę dokładnie myjemy, wyparzamy, a następnie obieramy ze skórki. Pozbywamy się białej części - zostaje tylko
pomarańczowa skórka (biała powoduje gorzki posmak). Kroimy ją na bardzo drobniutką kosteczkę, a następnie umieszczamy w słoiku/naczyniu z przykrywką z mieszaniną
wody i
wódki. Zakręcamy, wstrząsamy i zostawiamy w ciemnym miejscu. Ekstrakt gotowy jest po tygodniu, ale najlepszy - po dwóch miesiącach. Można używać go do 12 miesięcy. Smacznych (
pomarańczowych) wypieków!