Wykonanie
Pin It

Podawałam już na blogu przepis na kandyzowane plasterki
pomarańczy . Dorzucam jeszcze przepis na skórki. Możemy je zamknąć w słoiczku lub zamrozić, wtedy można przechowywać je długo. Wykorzystuję je do różnych ciast, na przykład ostatnio do
cytrusowego ciasta z
figami i
daktylami . Doskonale pasują również do
ciast drożdżowych czy też do serników.Pamiętajmy, żeby jedząc
pomarańcze odkładać obrane skórki. Ja wkładam je do plastikowego woreczka, a następnie do lodówki. Gdy uzbieram większą partię wtedy biorę się za kandyzowanie.Składniki:3
pomarańcze lub obrana skórka z 3
pomarańczy2 szklanki
cukru1 szklanka
wodyWykonanie:
Pomarańcze zawsze dokładnie myjemy, a następnie sparzamy wrzątkiem. Jeśli mamy całe
pomarańcze, obieramy je.Małym nożykiem zdejmujemy biały miąższ ze skórki, powinna nam zostać cienka warstwa samej
pomarańczowej skórki. Kroimy ją w cienkie paski.W garnku przygotowujemy
syrop z
cukru i
wody. Gotujemy go do momentu kiedy
cukier całkowicie się rozpuści. Do gorącego
syropu wkładamy paseczki skórki
pomarańczy i gotujemy na małym ogniu do momentu kiedy
owoce staną się szkliste. Wyłączamy ogień i odstawiamy do ostygnięcia.Następnego dnia lub kiedy
syrop już całkowicie wystygnie znowu go podgrzewamy i gotujemy skórki na małym ogniu 30 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie odcedzamy skórki i przekładamy do słoika lub plastikowego pudełeczka.
Syrop, który nam zostanie możemy użyć do słodzenia np.
herbaty.Skórki przechowujemy w lodówce, możemy też je zamrozić.