Wykonanie
Zawsze wiosną i latem aromatyzujemy z Mamą
oliwy.Wybieramy ten okres nie bez przyczyny.Wtedy właśnie mamy na działce zawsze najwięcej
ziół. W tym roku
lubczyku (
magi) mamy niestety niewiele, ale od czego ma się sąsiadów. Polecam takie pyszne domowe
oliwy, bo gdy przyjdzie czas zbiorów
pomidorów, nic więcej nie będzie już im potrzebne.
Powiem Wam jeszcze, że
pomidor i
lubczyk bardzo się lubią na talerzu.


Składniki:0,5 l
oliwy z oliwek lub
oleju kujawskiego tłoczonego na zimno2 solidne gałązki
lubczyku1 łyżeczka
soli morskiejSposób przygotowania:
Lubczyk umyć i osuszyć. Końcówki pokroić, liście pozostawić w całości. Na dno naczynia wsypać
zioła i
sól, dodać trochę
oliwy i porządnie rozmieszać.Dodać pozostałe liście i
olej. Postawić w ciemnym miejscu.
Olej po tygodniu juz zaczyna intensywnie pachnić. Idealny do sałatki z
pomidorów. Smacznego . pokroić