Wykonanie
Faworki robiłam w tłusty czwartek, ale poślizg w dodawaniu przepisów sprawia, że te pyszności wylądowały na blogu w środę popielcową. Niemniej zapraszam po przepis, bo kto powiedział, że nie można ich usmażyć w każdym innym dowolnym terminie :)

Składniki:2 szklanki
mąki wrocławskiej6
żółtek5 łyżek gęstej kwaśnej
śmietanyszczypta
soli35 ml
czystej wódkiolej do smażenia ( około 1 l)
cukier puder do posypania

Przygotowanie:Do miski przesiać
mąkę. Dodać
żółtka,
śmietanę, sol i
wódkę. Zagnieść ciasto, a następnie wybijać je wałkiem minimum 10 minut. Ciasto podzielić na części, każdą cienko rozwałkować i pokroić na paski, Paski pośrodku przeciąć i przewinąć. Tak przygotowane smażyć z obu stron na rozgrzanym
oleju n Usmażone przełożyć na ręczniki papierowe, a dopiero po tym na talerze. Posypać
cukrem pudrem i podawać.