ßßß Cookit - przepis na Faworki

Faworki

nazwa

Wykonanie

Faworki robiłam w tłusty czwartek, ale poślizg w dodawaniu przepisów sprawia, że te pyszności wylądowały na blogu w środę popielcową. Niemniej zapraszam po przepis, bo kto powiedział, że nie można ich usmażyć w każdym innym dowolnym terminie :)
Składniki:
2 szklanki mąki wrocławskiej
6 żółtek
5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
szczypta soli
35 ml czystej wódki
olej do smażenia ( około 1 l)
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Do miski przesiać mąkę. Dodać żółtka, śmietanę, sol i wódkę. Zagnieść ciasto, a następnie wybijać je wałkiem minimum 10 minut. Ciasto podzielić na części, każdą cienko rozwałkować i pokroić na paski, Paski pośrodku przeciąć i przewinąć. Tak przygotowane smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju n Usmażone przełożyć na ręczniki papierowe, a dopiero po tym na talerze. Posypać cukrem pudrem i podawać.
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2014/03/faworki.html