ßßß
Składniki na 1,2 litr likieru:6 dużych cytryn600 g cukru700 wody500 ml spirytususłoikn ó ż ceramicznyCzy wiecie, że ...Zastosowanie noży ceramicznych zachowuje składniki zawarte w skórce z cytryny. Stal może je zmienić.Przygotowanie:Myjemy cytryny w ciepłej wodzie i osuszamy suchą szmatką.Obieramy z nich żółtą część skórki, uważając, aby nie usunąć białej części.
Następnie kroimy skórkę na małe kawałeczki, najlepiej przy użyciu noża ceramicznego.
Wrzucamy skórki do dużego słoja
i zalewamy spirytusem.
Zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na miesiąc.Biorąc pod uwagę, że aktywne składniki zawarte w cytrynie są światłoczułe i wrażliwe na ciepło (cytryna jest wrażliwa na światło i ciepło) zalecam owinąć szklany słój w folię aluminiową. Z tego samego powodu najlepiej odstawić słoik w chłodne miejsce, z dala od źródeł ciepła.Po miesiącu szykujemy syrop. Doprowadzamy wodę do wrzenia i rozpuszczamy w niej cukier. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.Łączymy schłodzony syrop z alkoholem i skórkami z cytryny. Pozostawiamy do macerowania następne 7 dni. Odkładamy znowu w ciemne miejsce.Filtrujemy i rozlewamy do butelek.Limoncello dobrze smakuje podany w zmrożonych kieliszkach po posiłku (jako tzw. digestivo)!Ja mam zawsze w zamrażarce komplet zamrożonych kieliszków.P.S. Ja lubię Limoncello zrobione wg mojej receptury. Jeśli lubicie słabsze likiery musicie zwiększyć ilość wody. Jeśli chcecie likier mniej słodki musicie zredukować ilość cukru.Cytryny z wybrzeża Amalfitańskiego
Polecam również:AmalfiAtrani - małe cudoCapri - wyspa pięknych pejzażyFurore - ukryte pięknoNeapol miasto kontrastówPositano = RajRavelloWezuwiuszWidoki wybrzeża AmalfitańskiegoWycieczka na CapriZapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)