Wykonanie
Limoncello to słodki
likier pochodzący z wybrzeża Amalfitańskiego.Do tej
pory toczy się
spór pomiędzy mieszkańcami wybrzeża Sorrento, Amalfi i Capri.Do przygotowania
likieru limoncello, podstawowym składnikiem jest oczywiście
cytryna, która powinna być z Sorrento.
Cytryny z Sorrento mają eliptyczny kształt, są bogate w
olejki eteryczne.We Włoszech nazwa handlowa "Limoncello" dozwolona jest jedynie dla
likierów zrobionych z
cytryn z Sorrento.Przygotowanie Limoncello w domu jest bardzo proste.Najważniejsze abyśmy
mieli cytryny nie potraktowane żadnym chemicznym środkiem, z uprawy biologicznej.Zapraszam ;-)

Składniki na 1,2 litr
likieru:6 dużych
cytryn600 g
cukru700
wody500 ml
spirytususłoikn ó ż ceramicznyCzy wiecie, że ...Zastosowanie noży ceramicznych zachowuje składniki zawarte w
skórce z cytryny. Stal może je zmienić.Przygotowanie:Myjemy
cytryny w ciepłej wodzie i osuszamy suchą szmatką.Obieramy z nich żółtą część skórki, uważając, aby nie usunąć białej części.

Następnie kroimy skórkę na małe kawałeczki, najlepiej przy użyciu noża ceramicznego.

Wrzucamy skórki do dużego słoja

i zalewamy
spirytusem.

Zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na miesiąc.Biorąc pod uwagę, że aktywne składniki zawarte w
cytrynie są światłoczułe i wrażliwe na ciepło (
cytryna jest wrażliwa na światło i ciepło) zalecam owinąć szklany
słój w folię aluminiową. Z tego samego powodu najlepiej odstawić słoik w chłodne miejsce, z dala od źródeł ciepła.Po miesiącu szykujemy
syrop. Doprowadzamy
wodę do wrzenia i rozpuszczamy w niej
cukier. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.Łączymy schłodzony
syrop z
alkoholem i
skórkami z cytryny. Pozostawiamy do macerowania następne 7 dni. Odkładamy znowu w ciemne miejsce.Filtrujemy i rozlewamy do butelek.Limoncello dobrze smakuje podany w zmrożonych kieliszkach po posiłku (jako tzw. digestivo)!Ja mam zawsze w zamrażarce komplet zamrożonych kieliszków.P.S. Ja lubię Limoncello zrobione wg mojej receptury. Jeśli lubicie słabsze
likiery musicie zwiększyć ilość
wody. Jeśli chcecie
likier mniej słodki musicie zredukować ilość
cukru.
Cytryny z wybrzeża Amalfitańskiego

Polecam również:Amalfi
Atrani - małe cudoCapri - wyspa pięknych pejzażyFurore - ukryte pięknoNeapol miasto kontrastówPositano = RajRavelloWezuwiusz
Widoki wybrzeża AmalfitańskiegoWycieczka na CapriZapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)