Wykonanie
Scroll down for EnglishFritto
misto to nic innego jak mieszane smażone
owoce morza.We Włoszech przygotowane są z
krewetek,
kalmarów, małych mątw, małych ośmiorniczek i malutkich ryb.Zapraszam :-)

Składniki dla 4 osób:1 kg mieszanych
owoców morza (mogą być mrożone jeśli nie uda Wam się kupić świeżych).
mąka z semoliny z pszenicy durum lub
mąka ryżowasól do smaku
olej do smażeniaPrzygotowanie:Najpierw trochę uwag.W przeciwiństwie do tego co się myśli, nie używa się do tego przepisu
jajek.Z ciekawości napisałam na google.pl przepis na fritto
misto, wszędzie pojawiają się
jajka.Nie jest to tempura, mimo to dużo osób tak robi.Fritto
misto to nic innego jak
owoce morza obsypane
mąką i smażone na głębokim
oleju.Kiedyś robiłam w
mące ryżowej, teraz robię w
mące z semoliny z pszenicy durum. Wydaje mi się, że wychodzi lepiej.Tyle uwag.Pierwsza czynnością jest oczyszczenie naszych
owoców morza. Jeśli są mrożone to wystarczy odmrozić przepłukać i osuszyć na durszlaku.Ja zazwyczaj kupuje moje
owoce morza już oczyszczone. Później przepłukuje w zimnej wodzie i osuszam.

Rozgrzewamy
olej, który musi osiągnąć temperaturę 175 ° C stopni.Fritto
misto robimy w bardzo dużym garnku (można użyć frytkownicy). Do dużej miski wsypujemy
mąkę, obsypujemy
owoce morza mąką eliminując ekscesy
mąki.



Smażymy każdy rodzaj
owoców morza osobno partiami, upewniając się, że temperatura
oleju nie spadnie lub nie wzrośnie nadmiernie.
Krewetki smażymy na samym końcu, ponieważ pozostawiają po sobie
olej nie dobry do następnego użycia.Nie można też zanurzyć zbyt dużo
owoców morza w gorącym
oleju na raz, w przeciwnym razie obniży to nam temperaturę
oleju. Gdy
owoce morza są złotego koloru (dla
krewetek zajmie to około 2 minut, 3 minuty
kalmary, 5 minut mątwy i
ośmiornice). Gdy już nasze
owoce morza będą usmażone odcedzamy łyżką cedzakową, następnie umieszczamy je na papierowym ręczniku, po to by straciły nadmiar
oleju.Zmieniamy nasza papier ręcznikowym za każdym razem, jeśli chcemy
mieć pyszne fritto
misto. Nie oszczędzamy na tym!Solimy nasze fritto
misto i podajemy natychmiast z kawałkiem
cytryny.Pamiętamy, że
sól dodajemy natychmiast po usmażeniu (nigdy przed smażeniem), w przeciwnym razie fritto
misto straci swoją chrupkość!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionMixed fried fishIngredients for 4 people:1 kg of mixed seafood
flour from durum wheat semolina or rice
floursalt to tasteoil for fryingPreparation:In large shallow skillet over moderately high heat, heat of oil until thermometer registers 175°c. Transfer
flour to large
plate. Wash, clean and pat the fish dry. Dredge seafood in
flour, shaking to remove excess. Fry it, beginning with the mollusks and then the crustaceans, followed by the larger and then the smaller fish. As the fish rise to the surface and turn golden remove them with a strainer and drain them on absorbent paper. Transfer the fish to a platter, season it with salt, garnish it with the lemon wedges.