ßßß
Składniki dla 4 osób:16 przegrzebków w skorupkach50 g masła3 gałązki pietruszki2 ząbki czosnku pokrojonego w plasterkisól i pieprzoliwa z oliwek150 ml brandyPrzygotowanie:Najpierw należy oczyścić przegrzebki z piasku. Otwieramy osłonę, wsuwamy nóż pomiędzy dwie połówki muszli i delikatnie przesuwamy tak, by oderwać mięsień od muszli, podważając nożem i otwierając w ten sposób muszlę. Łyżką wyjmujemy całą zawartość muszli i płuczemy w zimnej wodzie. Usuwamy najciemniejszy mięsień od białej części. Zostawiamy również pomarańczową ikrę. Myjemy również muszle i wycieramy ręcznikiem papierowym.Następnie robimy masło ziołowe. Łączymy siekaną na drobno pietruszkę i masło. Wyrabiamy rękami, tak aby wymieszać wszystko. Tworzymy bochenek, zawijamy w papier i umieszczamy w lodówce do stwardnienia.Układamy z powrotem nasze przegrzebki w muszli. Wysuszamy dokładnie ręcznikiem papierowym. Wyciągamy stwardniałe masło ziołowe z lodówki. Odcinamy dyski 1/2 cm grubości i umieszczamy je nad mięczakami. Skrapiamy oliwą i brandy. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki. Doprawiamy solą i pieprzem.Mocno rozgrzewamy grill. Kładziemy muszle z naszymi przegrzebkami na ruszcie.Grillujemy 10 -15 minut do zrumienienia przegrzebków. Nie można przesadzić bo będą gumowate.
Podajemy natychmiast !Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionBaked scallopsIngredients for 4 people:16 scallops in the shell50 g butter3 sprigs of parsley2 cloves garlicsalt and pepperolive oil150 ml brandyPreparation:Wash scallops and pat dry. Mix the butter and parsley. Put it in the fridge. Put the scallops in their shells. Cover the scallops with the parsley butter on top. Add the garlic cut into slices. Add a splash of brandy. Sprinkle over the salt and pepper. Drizzle with olive oil.Preheat grill. Baked scallops on preheated grill for 10 to 15 minutes. Arrange the scallops on a large platter.Serve immediately!