Wykonanie
Scroll down for EnglishDziś chciałabym zaproponować kolejne danie z udziałem przegrzebków.Kolejna potrawa z ich udziałem, którą lubię przyrządzać, przegrzebki zapiekane z
oliwą z oliwek,
brandy i
masłem ziołowym.Przegrzebki zapiekane są przepisem należącym głównie do tradycji Bożego Narodzenia i są prostym daniem do przygotowania, ale jednocześnie bardzo oryginalnym i smacznym.Mogą być serwowane jako przystawka do obiadu lub, jak już wcześniej
pisałam, głównym daniem Bożego Narodzenia lub Nowego Roku.U mnie w domu często królują na
stole jeśli robię przyjęcia na bazie
owoców morza.Jeśli szukasz czegoś oryginalnego i prostego na twoje przyjecie, to zapraszam ;-)O przegrzebkach
pisałam tutaj .

Składniki dla 4 osób:16 przegrzebków w skorupkach50 g
masła3 gałązki
pietruszki2 ząbki
czosnku pokrojonego w plasterki
sól i
pieprzoliwa z oliwek150 ml
brandyPrzygotowanie:Najpierw należy oczyścić przegrzebki z piasku. Otwieramy osłonę, wsuwamy nóż pomiędzy dwie połówki muszli i delikatnie przesuwamy tak, by oderwać mięsień od muszli, podważając nożem i otwierając w ten sposób muszlę. Łyżką wyjmujemy całą zawartość muszli i płuczemy w zimnej wodzie. Usuwamy najciemniejszy mięsień od białej części. Zostawiamy również
pomarańczową ikrę. Myjemy również muszle i wycieramy ręcznikiem papierowym.Następnie robimy
masło ziołowe. Łączymy siekaną na drobno
pietruszkę i
masło. Wyrabiamy rękami, tak aby wymieszać wszystko. Tworzymy bochenek, zawijamy w papier i umieszczamy w lodówce do stwardnienia.Układamy z powrotem nasze przegrzebki w muszli. Wysuszamy dokładnie ręcznikiem papierowym. Wyciągamy stwardniałe
masło ziołowe z lodówki. Odcinamy dyski 1/2 cm grubości i umieszczamy je nad
mięczakami. Skrapiamy
oliwą i
brandy. Dodajemy
czosnek pokrojony w plasterki. Doprawiamy
solą i
pieprzem.Mocno rozgrzewamy grill. Kładziemy muszle z naszymi przegrzebkami na ruszcie.Grillujemy 10 -15 minut do zrumienienia przegrzebków. Nie można przesadzić bo będą gumowate.

Podajemy natychmiast !Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionBaked scallopsIngredients for 4 people:16 scallops in the shell50 g butter3 sprigs of parsley2 cloves garlicsalt and pepper
olive oil150 ml
brandyPreparation:Wash scallops and pat dry. Mix the butter and parsley. Put it in the fridge. Put the scallops in their shells. Cover the scallops with the parsley butter on top. Add the garlic cut into slices. Add a splash of
brandy. Sprinkle over the salt and pepper. Drizzle with
olive oil.Preheat grill. Baked scallops on preheated grill for 10 to 15 minutes. Arrange the scallops on a large platter.
Serve immediately!