ßßß
Składniki:2 kg omułkówsól do czyszczenia omułkówDo sosu pesto:60 listków bazyli30 g orzeszków piniowych1 łyżka kaparów z soli2 ząbki czosnkuszczypta grubej soli30 gr sera parmezanu125 ml oliwyPrzygotowanie:Przyrządzamy jedynie żywe małże. Przed gotowaniem należy więc dokładnie sprawdzić, czy zakupione przez nas małże są świeże. Jeśli skorupka jest otwarta, oznacza to, że małż jest martwy lub przebywał w cieple. Opukujemy skorupkę o twardą powierzchnię - jeśli skorupka się zamknie, małża można ugotować. Jeśli skorupka się nie domknie, małż nie nadaje się do spożycia (spożywanie martwych małży może doprowadzić do silnego zatrucia).Należy również odłożyć małże, których skorupki są pęknięte.Ja najczęściej wcześniej zalewam je zimną wodą i dodaje sól,w ten sposób wychodzi cały brud z nich, następnie myje w wodzie ostrzejszą stroną myjki, zeskrobuje wszelkie narośle oraz oczyszczam skorupki z piasku.W międzyczasie szykujemy pesto. Do blendera lub malaksera wkładamy listki bazylii, obrany czosnek, kapary,orzeszki piniowe i sól. Miksujemy przez 30 sekund, a następnie zgarniamy do środka pesto ze ścianek. Dodajemy starty sery i miksujemy kolejne 10 sekund. W dalszym ciągu miksując, dodajemy stopniowo oliwę, aż uzyskamy pastę.Mocno rozgrzewamy grill. Omułki kładziemy na ruszcie.
Gdy wszystkie otworzą się delikatnie, czekamy następne 2 minuty, zdejmujemy je z rusztu i przekładamy na du ż y talerz. Podajemy z sosem pesto.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)