Wykonanie
Scroll down for EnglishDziś zapraszam Was na prosty, a naprawdę pyszny obiadowy
makaron -
makaron z
karczochami i speck'iem. Danie proste, sycące i przede wszystkim smaczne. Macie ochotę?Zapraszam ;-)

Składniki dla 2 osob:4
karczochysok z cytryny do
karczochów50 g speck'u2 łyżki
sera mascarpone4 łyżki
oliwysol i
pieprz do smakuPrzygotowanie:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. W czasie, kiedy
woda się gotuje, obieramy
karczochy.
Karczochy podduszamy na
oliwie, następnie dodajemy
wino, doprawiamy
solą i
pieprzem.

Gdy będą miękkie, a
wino odparuje prawie do końca ściągamy z ognia. W międzyczasie na patelni pokrojony w paski speck podsmażamy na patelni tak, aby był chrupiący.

Dodajemy speck do
karczochów.

Gotujemy wszystko przez kolejne 3 minuty. Pod koniec gotowania dodajemy
ser mascarpone, dobrze mieszamy. Odcedzamy
makaron. Odcedzamy
makaron, zachowując trochę
wody z gotowania, na wypadek, gdyby sos był zbyt gęsty. Wrzucamy
makaron do sosu i mieszamy. Podajemy natychmiast.Smacznego!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)In the English versionPasta with artichokes and speckIngredients for 2 people:4 artichokes50 g speck2 tablespoons
mascarpone cheese4 tablespoons
olive oilsalt and pepper to tastePreparation:Cook pasta al dente in salted water. When the water is boiling, peel the artichokes. Smothering artichokes in
olive oil, then add the
wine, season with salt and pepper.When the artichokes are soft pull off the fire. In the meantime, in a frying pan fry in a skillet sliced into strips speck, so that was crunchy.Add the speck to artichokes.Cook everything for another 3 minutes. At the end of cooking, add the
mascarpone cheese, mix well. Drain the pasta. Put the pasta to the sauce and mix.
Serve immediately.Enjoy it!