Wykonanie
Scroll down for EnglishJestem pewna, że ten przepis Wam się spodoba, uważam, że jest genialny!Zrobienie tego proszku zajmuje trochę czasu, ale przyjemność wypicia
herbaty,
kawy czy
czekolady z tym proszkiem jest niesamowita. Nie
będę opisywałam Wam wszystkich możliwości zobaczycie w przyszłości. W
skrócie, wykorzystajcie swoją wyobraźnię !Ten proszek ma też ogromną zaletę, nie ma żadnych kosztów, ponieważ zazwyczaj skórkę wyrzucamy. Teraz jest okres
pomarańczy,
czemu nie wykorzystać jej do czegoś użytecznego.Zapraszam ;-)
Składniki na mały słoiczek proszku:2 kg
pomarańczy(najlepiej z plantacji ekologicznych)Przygotowanie:
Pomarańczę razem ze skórką sparzamy gorącą
wodą. Obieramy
pomarańcze, od skórki odcinamy tylko
pomarańczową skórkę bez białego albedo, która
daje gorzki smak. Tak przygotowaną skórkę suszymy w suchym, ciepłym miejscu. Ja suszyłam na piecu, ale jak nie macie takiej możliwości to w piekarniku. U mnie skórka była gotowa po tygodniu. Jest to bardzo ważne żeby podczas rozdrabniania zrobił nam się proszek a nie papka.Umieszczamy skórkę na blasze pokrytej papierem do pieczenia i umieszczamy w piecu o temperaturze 100 stopni na co najmniej 5 godziny, pozostawiając drzwi piekarnika zamknięte na pół, jeśli jest wilgoć to się wydostanie.Następnie skórkę rozdrabniamy za pomocą blendera na mniejsze kawałki a na końcu mielimy w młynku do
kawy na proszek. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.Jeśli będziecie suszyć na piecu, skórka bardziej ściemnieje, jeśli w piekarniku będzie jaśniejsza.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionOrange
magic powderIngredients for a small jar of powder:2 kg of oranges (preferably organic plantation)Preparation:Blanch orange under hot water. Peel oranges, cut off the peel only the orange peel without the white. Try not to get too much of the white – it’s bitter.I was drying on the stove, but do not have the possibilities it in the oven.Preheat oven to 100°C.Place zest d'orange on a baking
tray lined with baking paper. Cook for 5 hours or until dry, leaving the oven door closed in half.Then, the skin on a blender shredded into smaller pieces and finally grind in a coffee grinder to a powder. Store in a tightly closed container.The possibilities are endless…and flavorful and fragrant.What do you think about adding a teaspoon or two to a pound chocolate or coffee? Or maybe sprinkling on top of ice cream?