Wykonanie
Scroll down for EnglishBardzo lubię
bazylię, jej zapach. Często gości w mojej kuchni. Chętnie dodaje ją do moich dań. Jak już
pisałam wcześniej podróże po Włoszech inspirują, ale też przywozi się przepisy, o których nawet by się nie pomyślało. Tak też było parę dobrych lat, mianowicie w 2007 roku na Wielkanoc byłam w Umbrii. Właścicielka ślicznego bed and breakfast w którym się gościłam, dała mi do spróbowania
likier o smaku
bazylii. Nie muszę pisać jakie było moje zdziwienie, ale też smak tego nadzwyczajnego
likieru. Cudny kolor. Smak też. I tak od 6 lat hoduję
bazylię, i robię
likier bazyliowy. Bardzo dobry w smaku - ułatwia trawienie, także dobrze go podać przed albo po posiłku.Zapraszam:-)
Składniki - porcja na 2 l
likieru:50 gr świeżych liści
bazylii1 l
spirytusu 90%1 l
wody1 kg
cukru (oryginalnie kg, w tym momencie ja
daje 700 gr)Przygotowanie:Opłukujemy i osuszamy liście
bazylii . Liście wkładamy do słoika lub innego szczelnie zamykanego naczynia i zalewamy
spirytusem. Odstawiamy na 24 godziny w chłodne miejsce. Po upływie doby wsypujemy
cukier do
wody i zagotowujemy
syrop. Ostudzamy. Dodajemy ostudzony
syrop do
spirytusu. Mieszamy, a następnie przecedzamy i filtrujemy przez gazę. Pijemy mocno schłodzony najwcześniej po miesiącu. Ja 1 liter odstawiam na 2 lata. Jest to oczywiście kwestia gustu. Jest ju ż pijalny po miesiącu.Warto wiedzieć!Na
likier totalnie nie nadają się sadzonki
bazylii z supermarku. Najlepiej z ogródka, która dużo przebywała na słońcu.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)In the English versionBasil liquorIngredients - serving at 2 liters of liquor:50 gr fresh basil leaves1 liter of
alcohol 90%1 liter of water1 kg of sugarDirections:Bathing and dry basil leaves. Basil leaves put in a closed container and
pour alcohol. Let stand for 24 hours in a cool place. At the end of day
pour into water and sugar
syrup boil. Allow to cool. Add the
syrup to the
alcohol. Mix, Strain and filtering.
Pour into glass bottles, jars or storage containers. Store at room temperature in pantry. Let stand for a
month.