ßßß Cookit - przepis na Likier bazyliowy

Likier bazyliowy

nazwa

Wykonanie

Scroll down for English
Bardzo lubię bazylię, jej zapach. Często gości w mojej kuchni. Chętnie dodaje ją do moich dań. Jak już pisałam wcześniej podróże po Włoszech inspirują, ale też przywozi się przepisy, o których nawet by się nie pomyślało. Tak też było parę dobrych lat, mianowicie w 2007 roku na Wielkanoc byłam w Umbrii. Właścicielka ślicznego bed and breakfast w którym się gościłam, dała mi do spróbowania likier o smaku bazylii. Nie muszę pisać jakie było moje zdziwienie, ale też smak tego nadzwyczajnego likieru. Cudny kolor. Smak też. I tak od 6 lat hoduję bazylię, i robię likier bazyliowy. Bardzo dobry w smaku - ułatwia trawienie, także dobrze go podać przed albo po posiłku.
Zapraszam:-)
Składniki - porcja na 2 l likieru:
50 gr świeżych liści bazylii
1 l spirytusu 90%
1 l wody
1 kg cukru (oryginalnie kg, w tym momencie ja daje 700 gr)
Przygotowanie:
Opłukujemy i osuszamy liście bazylii . Liście wkładamy do słoika lub innego szczelnie zamykanego naczynia i zalewamy spirytusem. Odstawiamy na 24 godziny w chłodne miejsce. Po upływie doby wsypujemy cukier do wody i zagotowujemy syrop. Ostudzamy. Dodajemy ostudzony syrop do spirytusu. Mieszamy, a następnie przecedzamy i filtrujemy przez gazę. Pijemy mocno schłodzony najwcześniej po miesiącu. Ja 1 liter odstawiam na 2 lata. Jest to oczywiście kwestia gustu. Jest ju ż pijalny po miesiącu.
Warto wiedzieć!
Na likier totalnie nie nadają się sadzonki bazylii z supermarku. Najlepiej z ogródka, która dużo przebywała na słońcu.
Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)
In the English version
Basil liquor
Ingredients - serving at 2 liters of liquor:
50 gr fresh basil leaves
1 liter of alcohol 90%
1 liter of water
1 kg of sugar
Directions:
Bathing and dry basil leaves. Basil leaves put in a closed container and pour alcohol. Let stand for 24 hours in a cool place. At the end of day pour into water and sugar syrup boil. Allow to cool. Add the syrup to the alcohol. Mix, Strain and filtering. Pour into glass bottles, jars or storage containers. Store at room temperature in pantry. Let stand for a month.
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2013/07/likier-bazyliowy.html