Wykonanie
Bardzo proste w wykonaniu i tylko cztery składniki!Świetne do
kawy czy
herbaty - słodkie i chrupiące :)Bez
mąki, więc doskonałe dla osób na diecie bezglutenowej.Doskonały patent na wykorzystanie
białek, które zostają nam często, gdy w wypiekach potrzebne są same
żółtka. Polecam miłośnikom słodkości :)
SKŁADNIKI(ok. 40
ciasteczek)200 g mielonych
migdałów150 g
cukru pudru2
białkaaromat migdałowy (9ml) lub 20ml
likieru amarettoPRZYGOTOWANIEPiekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy esencję
migdałową lub
likier.Do dużej miski wsypujemy
migdały i
cukier puder. Dodajemy pianę z
białek i dokładnie mieszamy. Zwilżonymi rękami formujemy kulki wielkości
orzecha włoskiego, delikatnie spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowujemy odstępy, gdyż
ciasteczka podwajają objętość.Pieczemy około 15-20 minut, aż zrobią się złoto-brązowe. Studzimy.Zaraz po upieczeniu są fajnie ciągnące, później robią się chrupiące. Gotowe
ciasteczka możemy przechowywać w zamkniętej puszce lub słoiku - jeśli się uda, bo są przepyszne :)Smacznego!