ßßß Cookit - przepis na Budyniowa marchewka.

Budyniowa marchewka.

nazwa

Wykonanie

Na śniadanie warto zaserwować sobie znany wszystkim smak dzieciństwa – gęsty budyń . Aczkolwiek nie wiem, czy każdy z nas, jako małe dziecko, dostawał budyń o smaku marchewkowym ! W każdym razie, dziś taki u mnie się pojawił, i w dodatku z bananem . Naturalny, w pełni domowy, na mleku migdałowym . Dosładzany delikatnym, złocistym syropem klonowym . Z dodatkiem cynamonu oraz wiórek kokosowych . Podany z porządną łychą chrupiącego masła orzechowego
domowy marchewkowo-bananowy budyń na mleku migdałowym z cynamonem i wiórkami kokosowymi podany z masłem orzechowym crunchy (100%)
homemade carrot-banana pudding with almond milk, cinnamon and desiccated coconut served with crunchy peanut butter (100%)
Składniki:
300ml mleka migdałowego (lub inne roślinne)
jedna duża ugotowana marchew
1/2 dużego dojrzałego banana
opcjonalnie – łyżeczka syropu klonowego
ok. 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej (lub skrobi kukurydzianej)
cynamon
łyżka wiórek kokosowych
200ml mleka zmiksować z marchewką, cynamonem, kokosem i syropem. Zagotować. Resztę mleka wymieszać z mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka i gotować chwilę na średnim ogniu, ciągle mieszając – by nie pojawiły się grudki, do zgęstnienia. Na koniec wmieszać rozgniecionego banana*. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!
*Jeśli zależy Wam na tym by budyń był w pełni gładki – banana zmiksować
Czwartek z cytatem.
Optimism is the faith that leads to achievement. Nothing can be done without hope and confidence. Helen Keller
Miłego dnia!
Źródło:http://www.anappleaday.pl/2015/04/budyniowa-marchewka.html