ßßß Cookit - przepis na Karmelizowana kaszka orkiszowa.

Karmelizowana kaszka orkiszowa.

nazwa

Wykonanie

W wczesny sobotni poranek nie mam ochoty na nic innego jak ciepłe, rozgrzewające miseczkowe śniadanie. Kaszka orkiszowa z jabłkiem, karmelizowanym w syropie klonowym z aromatycznym olejem kokosowym . Do tego proszek z korzenia maca, który jeszcze bardziej podkreśla karmelowy posmak i dodaje energii z rana. Jako dodatek, klasyczne połączenie, chrupiące masło orzechowe, które zatopiłam w środku oraz całość oprószona cynamonem . Jest bardzo gęsta i smakuje niczym szarlotka !
Zdjęcia jakością grzeszą, ale dziś wybaczam 😀
karmelowa kaszka orkiszowa z karmelizowanym jabłkiem podana z masłem orzechowym crunchy 100% oraz cynamonem
caramel spelt semolina with caramelized apple served with crunchy peanut butter 100% and cinnamon
Składniki:
średnie jabłko
łyżka syropu klonowego
łyżeczka oleju kokosowego
4 łyżki kaszki orkiszowej
łyżeczka proszku z korzenia maca
szklanka mleka roślinnego (tu: owsiane)
cynamon i masło orzechowe lub orzechy (do podania)
Jabłko pokroić w kosteczkę. Następnie karmelizować je na rozgrzanym oleju kokosowym z syropem klonowym – w garnuszku. Gdy przybierze złoty kolor dodać kaszkę oraz maca i zalać mlekiem. Gotować do gęstości. Przelać do miseczki i podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!
Dlaczego dziś tak wcześnie? No właśnie… wczoraj o marzeniach była mowa, a jednym z nich zawsze były/są warsztaty kulinarne. Wsiadam w autobus i ruszam w drogę. Kierunek Kraków. Warsztaty roślinne z Martą Dymek ! Jestem podekscytowana jak nigdy! Powtarzam – warto marzyć, trzeba tylko uwierzyć w siebie i spełnienie marzeń
Udanej soboty!
Źródło:http://www.anappleaday.pl/2015/03/na-wczesny-poranek-klasyczne-smaki.html