ßßß
źródłoszklanka migdałów (u mnie nieobrane)3 szklanki wodysól morskaMigdały zalać na co najmniej 12 godz. zimną wodą. Następnie obrać je ze skórki (bardzo łatwo schodzi). Oczywiście można od razu kupić migdały bez skórki. Opłukać je, zalać 3 szklankami wody i bardzo dokładnie zmiksować. Mleko przelać przez gazę lub drobne sitko i dokładnie wycisnąć, powinna pozostać lekko wilgotna migdałowa pulpa i mleko migdałowe – koloru mlecznego, bez pływających kawałków migdałów. Można dosłodzić i gotowe przelać do karafki lub innego naczynia. Trzymać w lodówce do 3 dni.twarożek migdałowy :
pulpa pozostała z produkcji mleka migdałowego2 łyżki syropu klonowego2 łyżki soku z cytrynyłyżeczka płatków drożdżowych (opcjonalnie)mielona wanilia4 łyżki mleka roślinnego (użyłam domowe, migdałowe)Wszystkie składniki zmiksować ze sobą bardzo dokładnie. Twarożek przechowywać w lodówce ok. 3 dni (jak mleko).Smacznego!Miłego dnia!