Wykonanie
Na śniadanie owsianka – na domowym
mleku migdałowym z domowym
twarożkiem z
migdałów . Zawsze jestem zdania, że to co domowe jest najlepsze – zdrowsze, smaczniejsze i często po prostu tańsze. Wystarczy paczka
migdałów i
woda – roślinne
mleko gotowe! Do owsianki dodałam zdrowe ziarenka chia . Niezastąpioną
słodycz uzyskuję dzięki świeżym
daktylom oraz naturalnie słodkim letnim
truskawkom . Na wierzch jeszcze porządna łycha domowego
twarożku, który stworzyłam z pozostałości po produkcji
mleka – lekki, kremowy, delikatnie słodki, aromatycznie
waniliowy . I jeszcze jedno –
gorzka czekolada, tak by dodać energii i szczęścia 😉
mleko migdałowe :

źródłoszklanka
migdałów (u mnie nieobrane)3 szklanki
wodysól morskaMigdały zalać na co najmniej 12 godz. zimną
wodą. Następnie obrać je ze skórki (bardzo łatwo schodzi). Oczywiście można od razu kupić
migdały bez skórki. Opłukać je, zalać 3 szklankami
wody i bardzo dokładnie zmiksować.
Mleko przelać przez gazę lub drobne sitko i dokładnie wycisnąć, powinna pozostać lekko wilgotna migdałowa pulpa i
mleko migdałowe – koloru
mlecznego, bez pływających kawałków
migdałów. Można dosłodzić i gotowe przelać do karafki lub innego naczynia. Trzymać w lodówce do 3 dni.
twarożek migdałowy :

pulpa pozostała z produkcji
mleka migdałowego2 łyżki
syropu klonowego2 łyżki
soku z cytrynyłyżeczka
płatków drożdżowych (opcjonalnie)mielona
wanilia4 łyżki
mleka roślinnego (użyłam domowe,
migdałowe)Wszystkie składniki zmiksować ze sobą bardzo dokładnie.
Twarożek przechowywać w lodówce ok. 3 dni (jak
mleko).Smacznego!Miłego dnia!
