ßßß Cookit - przepis na Migdałowo – mleko oraz słodki twarożek.

Migdałowo – mleko oraz słodki twarożek.

nazwa

Wykonanie

Na śniadanie owsianka – na domowym mleku migdałowym z domowym twarożkiem z migdałów . Zawsze jestem zdania, że to co domowe jest najlepsze – zdrowsze, smaczniejsze i często po prostu tańsze. Wystarczy paczka migdałów i woda – roślinne mleko gotowe! Do owsianki dodałam zdrowe ziarenka chia . Niezastąpioną słodycz uzyskuję dzięki świeżym daktylom oraz naturalnie słodkim letnim truskawkom . Na wierzch jeszcze porządna łycha domowego twarożku, który stworzyłam z pozostałości po produkcji mleka – lekki, kremowy, delikatnie słodki, aromatycznie waniliowy . I jeszcze jedno – gorzka czekolada, tak by dodać energii i szczęścia 😉
mleko migdałowe :
źródło
szklanka migdałów (u mnie nieobrane)
3 szklanki wody
sól morska
Migdały zalać na co najmniej 12 godz. zimną wodą. Następnie obrać je ze skórki (bardzo łatwo schodzi). Oczywiście można od razu kupić migdały bez skórki. Opłukać je, zalać 3 szklankami wody i bardzo dokładnie zmiksować. Mleko przelać przez gazę lub drobne sitko i dokładnie wycisnąć, powinna pozostać lekko wilgotna migdałowa pulpa i mleko migdałowe – koloru mlecznego, bez pływających kawałków migdałów. Można dosłodzić i gotowe przelać do karafki lub innego naczynia. Trzymać w lodówce do 3 dni.
twarożek migdałowy :
pulpa pozostała z produkcji mleka migdałowego
2 łyżki syropu klonowego
2 łyżki soku z cytryny
łyżeczka płatków drożdżowych (opcjonalnie)
mielona wanilia
4 łyżki mleka roślinnego (użyłam domowe, migdałowe)
Wszystkie składniki zmiksować ze sobą bardzo dokładnie. Twarożek przechowywać w lodówce ok. 3 dni (jak mleko).
Smacznego!
Miłego dnia!
Źródło:http://www.anappleaday.pl/2015/03/migaowo-mleko-oraz-sodki-twarozek.html