ßßß
- 1 i 1/3 szklanki mąki gryczanej- 1/2 szklanki mąki jaglanej- 100 ml syropu klonowego (daj 125 ml, jeśli lubisz bardzo słodkie płatki)- 175 ml mleka migdałowego lub innego roślinnego (150 ml jeśli dasz więcej syropu z klonowego)- 1/2 szklanki płatków z amarantusa (moa być też jaglane bądź gryczane)- 1 łyżeczka pasty waniliowej- 1 łyżeczka sody- szczypta soliDo jednej miski wsypuję składniki suche, bardzo dobrze mieszam. W drugiej misce dokładnie łączę składniki mokre.Dodaję składniki suche do mokrych i mieszam, by się dobrze połączyły.Ciasto rozprowadzam cienko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 st. C i piekę ok. 30 min. Po tym czasie, ciasto wyjmuję, łamię na mniejsze kawałki i ponownie wstawiam do piekarnika ze zmniejszoną temperaturą do 100 st. C. Suszę ok. 1 h.Połamane kawałki wyjmuję z piekarnika i pozostawiam do wystudzenia. Jeśli lubicie bardzo drobne płatki, po ostudzeniu połamcie je jeszcze bardziej (możecie np. włożyć je do woreczka i pokruszyć wałkiem).Płatki przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku do miesiąca.Smacznego!Inspiracją był ten przepis.