Wykonanie
Jeśli ktoś nie przepada za granolą, nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić samemu własne
płatki śniadaniowe, i to w dodatku bezglutenowe. Niezwykle proste w przygotowaniu, sprawią, że w mig przygotujemy pyszny, wartościowy poranny posiłek. Wystarczy dodać ulubionych
owoców, zalać wszystko
mlekiem lub
jogurtem i śniadanie gotowe.
- 1 i 1/3 szklanki
mąki gryczanej- 1/2 szklanki
mąki jaglanej- 100 ml
syropu klonowego (daj 125 ml, jeśli lubisz bardzo słodkie
płatki)- 175 ml
mleka migdałowego lub innego roślinnego (150 ml jeśli
dasz więcej
syropu z klonowego)- 1/2 szklanki
płatków z
amarantusa (moa być też jaglane bądź gryczane)- 1 łyżeczka pasty waniliowej- 1 łyżeczka
sody- szczypta
soliDo jednej miski wsypuję składniki suche, bardzo dobrze mieszam. W drugiej misce dokładnie łączę składniki mokre.Dodaję składniki suche do mokrych i mieszam, by się dobrze połączyły.Ciasto rozprowadzam cienko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 st. C i piekę ok. 30 min. Po tym czasie, ciasto wyjmuję, łamię na mniejsze kawałki i ponownie wstawiam do piekarnika ze zmniejszoną temperaturą do 100 st. C. Suszę ok. 1 h.Połamane kawałki wyjmuję z piekarnika i pozostawiam do wystudzenia. Jeśli lubicie bardzo drobne
płatki, po ostudzeniu połamcie je jeszcze bardziej (możecie np. włożyć je do woreczka i pokruszyć wałkiem).
Płatki przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku do miesiąca.Smacznego!Inspiracją był ten przepis.