ßßß Cookit - przepis na Bezglutenowe płatki śniadaniowe

Bezglutenowe płatki śniadaniowe

nazwa

Wykonanie

Jeśli ktoś nie przepada za granolą, nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić samemu własne płatki śniadaniowe, i to w dodatku bezglutenowe. Niezwykle proste w przygotowaniu, sprawią, że w mig przygotujemy pyszny, wartościowy poranny posiłek. Wystarczy dodać ulubionych owoców, zalać wszystko mlekiem lub jogurtem i śniadanie gotowe.
- 1 i 1/3 szklanki mąki gryczanej
- 1/2 szklanki mąki jaglanej
- 100 ml syropu klonowego (daj 125 ml, jeśli lubisz bardzo słodkie płatki)
- 175 ml mleka migdałowego lub innego roślinnego (150 ml jeśli dasz więcej syropu z klonowego)
- 1/2 szklanki płatków z amarantusa (moa być też jaglane bądź gryczane)
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
Do jednej miski wsypuję składniki suche, bardzo dobrze mieszam. W drugiej misce dokładnie łączę składniki mokre.
Dodaję składniki suche do mokrych i mieszam, by się dobrze połączyły.
Ciasto rozprowadzam cienko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 st. C i piekę ok. 30 min. Po tym czasie, ciasto wyjmuję, łamię na mniejsze kawałki i ponownie wstawiam do piekarnika ze zmniejszoną temperaturą do 100 st. C. Suszę ok. 1 h.
Połamane kawałki wyjmuję z piekarnika i pozostawiam do wystudzenia. Jeśli lubicie bardzo drobne płatki, po ostudzeniu połamcie je jeszcze bardziej (możecie np. włożyć je do woreczka i pokruszyć wałkiem).
Płatki przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku do miesiąca.
Smacznego!
Inspiracją był ten przepis.
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2015/03/bezglutenowe-patki-sniadaniowe.html