ßßß
(keksówka o dł. ok. 28-30 cm)- 500 g mieszanki mąk bezglutenowych - u mnie: 300 g mąki gryczanej, 50 g mąki kukurydzianej, 50 g mąki z cieciorki, 50 g mąki ziemniaczanej, 50 g mąki z amarantusa- 3 łyżki siemienia lnianego- 4 łyżki słonecznika- 1 łyżka sezamu- 2 łyżki pestek z dyni- 1 łyżeczka soli- 1 i 1/2 łyżki brązowego cukru- 13 g suszonych drożdży- ok. 550 ml lekko ciepłej wodyMąki przesiewam do miski. Dodaję pozostałe składniki i dokładnie mieszam. Przykrywam bawełnianym ręcznikiem i pozostawiam w cieple na ok. 20-30 min.Całość ponownie mieszam. Ciasto umieszczam w keksówce wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką bezglutenową. Pozostawiam w cieple pod przykryciem ok. 30 min.Keksówkę z ciastem wkładam do piekarnika nagrzanego do 230 st. C na ok. 50-60 min (piec najlepiej w opcji góra-dół). Na dół piekarnika wrzucam garść kostek lodu.Gotowe ciasto wyjmuję z piekarnika i studzę na kuchennej kratce.Smacznego!