ßßß Cookit - przepis na Drożdżowy bezglutenowy chleb z ziarnami

Drożdżowy bezglutenowy chleb z ziarnami

nazwa

Wykonanie

Kochani, wielu z was prosiło mnie, abym podała przepis na idealny bezglutenowy chleb robiony nie na zakwasie, ale na drożdżach. Po długim oczekiwaniu oto i on :) Pełen smaku, pięknie wyrośnięty, niezwykle prosty w przyrządzeniu. Przepis nie jest do końca mój. Inspirowałam się tym podanym na stronie Moje Wypieki, jednak nie byłabym sobą gdybym do niego czegoś od siebie nie dodała. Chleb jest pyszny i obala mit, że bezglutenowe wypieki są z reguły nijakie, bez smaku. Mam nadzieję, że i wam zasmakuje :)
(keksówka o dł. ok. 28-30 cm)
- 500 g mieszanki mąk bezglutenowych - u mnie: 300 g mąki gryczanej, 50 g mąki kukurydzianej, 50 g mąki z cieciorki, 50 g mąki ziemniaczanej, 50 g mąki z amarantusa
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 4 łyżki słonecznika
- 1 łyżka sezamu
- 2 łyżki pestek z dyni
- 1 łyżeczka soli
- 1 i 1/2 łyżki brązowego cukru
- 13 g suszonych drożdży
- ok. 550 ml lekko ciepłej wody
Mąki przesiewam do miski. Dodaję pozostałe składniki i dokładnie mieszam. Przykrywam bawełnianym ręcznikiem i pozostawiam w cieple na ok. 20-30 min.
Całość ponownie mieszam. Ciasto umieszczam w keksówce wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką bezglutenową. Pozostawiam w cieple pod przykryciem ok. 30 min.
Keksówkę z ciastem wkładam do piekarnika nagrzanego do 230 st. C na ok. 50-60 min (piec najlepiej w opcji góra-dół). Na dół piekarnika wrzucam garść kostek lodu.
Gotowe ciasto wyjmuję z piekarnika i studzę na kuchennej kratce.
Smacznego!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2014/10/drozdzowy-bezglutenowy-chleb-z-ziarnami.html