ßßß
(ok. 12 małych słoików)- ok. 3 kg truskawek- sok z 1 dużej cytryny- ok. 450 g brązowego cukru- 3 łyżki agaruTruskawki myję, pozbawiam szypułek (większe truskawki przekrawam na pół) i wkładam do dużego garnka z grubym dnem. Zasypuję je brązowym cukrem, przykrywam pokrywkę i zostawiam na ok. 1 h by puściły sok. Po tym czasie garnek stawiam na średnim gazie, dodaję sok z cytryny.Gdy całość zacznie się mocno gotować zmniejszam ogień do minimum i gotuję pod przykryciem ok. 10 min (truskawki nie mogą być surowe, ale też nie możemy pozwolić by się rozpadły). Za pomocą cedzaka wyciągam truskawki i przekładam je do większej miski. Pozostały sok gotuję już bez przykrycia ok. 1 h. 10 min przed końcem gotowania cały czas mieszając dodaję agar* (staramy się by nie powstały grudki).Na koniec dodaję truskawki, delikatnie mieszam, przelewam do umytych, wyparzonych słoików i wekuję.Idealne do własnej roboty świeżego ciasta drożdżowego!*Najlepiej dać na początku miej agaru niż zalecane jest w przepisie i ewentualnie dodać resztę. Ilość agaru jest zależna od tego, jak mocno odparował nasz sok i od rodzaju truskawek, jakich użyliśmy. Jak sprawdzić czy dodaliśmy już wystarczającej ilości substancji żelującej? Włóż mały talerzyk do zamrażalki na ok. 30 min. Następnie wyjmij go, połóż na niego łyżeczkę przetworu, i włóż z powrotem na chwilę do zamrażalki (wystarczy kilka minut). Nasz sok z agarem się zetnie i zobaczymy, czy taki efekt nas satysfakcjonuję. Jeśli przypadkiem dodamy za dużo agaru, możemy do przetworu dodać trochę wody, ale sprawi to, że będzie on mniej intensywny w smaku. Dlatego radzę, lepiej dodać mniej agaru i potem ewentualnie dosypać, niż rozcieńczać przetwór wodą :)