Wykonanie
Co powiecie dziś na nową wersję nachos? Tym razem w wersji bezglutenowej. Idealne na sobotnią telewizyjno-kanapową przegryzkę :) Ja osobiście uwielbiam je w połączeniu z guacamole .
Bezglutenowe wegańskie(1 blaszka)- 100 g
mąki gryczanej- 1 łyżka
oliwy- 80 ml
wody- 1 łyżeczka
soli- 1 łyżeczka wędzonej
słodkiej papryki- 1/4 łyżeczki
chili (jeśli chcecie uzyskać
bardzie pikantną wersję użyjcie więcej)
Mąkę wrzucam do miski. Dodaję
sól i
przyprawy. Dokładnie mieszam.W rondelku zagotowuję
wodę z
oliwą.Wlewam gorącą
wodę do
mąki i dokładnie mieszam. Gdy już składniki się lekko połączą i ciasto nie parzy dłoni, zagniatam je ręcznie do uzyskania gładkiej masy. Tak przygotowane ciasto odstawiam na ok. 10 min.Ciasto wykładam na oprószoną
mąką stolnicę i cienko rozwałkowuję. Wykrawam trójkąty, które wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Smacznego!