ßßß
(ok. 5 porcji)- 90 g drobnej kaszy jęczmiennej- 500 ml wody- puszka mleka kokosowego- probiotyk - ok 6-8 kapsułek- łyżeczka cukruDo garnka wlewam wodę, wrzucam kaszę i gotuję ją na małym ogniu ok. 20-30 min. Zdejmuję z ognia i studzę przez ok. 10 min.Do garnka z kaszą wlewam mleko kokosowe, dodaję łyżeczkę cukru. Blenduję do uzyskania gładkiej masy. W razie potrzeby przecieram całą masę przez sitko. Do ostudzonej do 40 st. C masy dodaję zawartość kapsułek (same kapsułki wyrzucam) lub jeśli robię jogurt ponownie dodaję jedną pozostawioną porcję jogurtu (która posiada już w sobie pracujące bakterie). Dokładnie mieszam.Tak przygotowany jogurt wkładam do słoiczków wchodzących w skład jogurtownicy i pozostawiam je w urządzeniu na ok. 8 godzin.Gotowy jogurt wkładam na kilka godzin do lodówki, aby się schłodził i zgęstniał.Rano wyciągamy z lodówki i zajadamy z naszymi ulubionymi dodatkami np. domową granolą .Smacznego!