Sos morelowy powstał z myślą o tych, którzy lubią połączenie smaku mięsa z lekką słodyczą. Ja do takich osób zdecydowanie należę, więc dla mnie taka para, to para idealna. Taki sam sos można zrobić z suszonych moreli, jednak należy je wcześniej zamoczyć i pozwolić im napęcznieć.Sos idealnie nadaje się do mięsa drobiowego, cielęciny i wołowiny.Składniki:300 g moreli (użyłam moreli w syropie)150 ml wody100 ml białego wina (użyłam Martini)50 ml soku spodmoreligałązka rozmarynu2 łyżki masła1 łyżeczka brązowego cukrusól, pieprz1. Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy na nim morele posypane brązowym cukrem. Po ok 5 minutach wlewamy sok spodmoreli, wino i wodę, dodajemy również gałązkę rozmarynu. Całość dusimy pod przykryciem ok 10 minut.2. Gdy morele będą już miękkie przekładamy je razem z sosem (ale bez rozmarynu!) do kielicha blendera i miksujemy na gładki mus. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.SMACZNEGO :-)