Wykonanie

Już chyba z 5
razy przymierzałam się do tego, aby dodać przepis na
chałkę. I tym razem mi się udało. Mój A. był w pracy więc nikt mi jej nie skubał przed zrobieniem zdjęć, mogłam spokojnie sobie wszystko przygotować :-) Zawsze byłam wierna jednemu przepisowi, ale jak to bywa... już mi się znudził. U mnie w kuchni na rutynę nie ma czasu. Tym razem dodałam więc marcepan i
wiśnie... Moje spostrzeżenia odnośnie tego połączenia? Para idealna!Składniki:
chałka:3,5 szkl
mąki pszennej60g
cukru1
jajko L5 łyżek roztopionego
masła1 szkl ciepłego
mleka1
laska waniliikilka kropel
aromatu waniliowego20g świeżych
drożdży2 łyżeczki
cukru waniliowego1/2 łyżeczki
solikruszonka:200g
mąki100g
cukru100g miękkiego
masłakilka kropel
aromatu waniliowegododatki:100g masy marcepanowej
wiśnie w żelu1
jajko1. 1/2szkl ciepłego
mleka, 1 łyżkę
mąki, 1 łyżkę
cukru i
drożdże wrzucamy do miseczki, a następnie dokładnie mieszamy i przykrywamy ścierką do wyrośnięcia. Jeżeli jest bardzo ciepło, trwa to ok 3 - 5 minut. Do dużej miski przesiewamy
mąkę, dodajemy pozostałe składniki na
chałkę i zaczyn. Całość zarabiamy bardzo dokładnie, do momentu, aż przestanie się lepić. Podana ilość
mąki powinna wystarczyć. Jeżeli jednak ciasto się nadal klei, tylko lekko podsypujemy je
mąką. Ciasto przekładamy do miski i przykrywamy ścierką na ok 1 godzinę.2. Ciasto po wyrośnięciu ponownie przerabiamy i dzielimy na 4 równe części. Każdy kawałek rozwałkowujemy na prostokąt, układamy na nim kawałki marcepanu i
wiśnie w żelu, a następnie rolujemy tworząc wałek długi na ok 30cm.

3. Z powstałych wałków pleciemy
chałkę.W internecie jest bardzo dużo poradników jak to zrobić. Może i ja dodam w niedługim czasie swój :-)

4.
Chałkę przekładamy na blachę do pieczenia, przykrywamy ścierką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut. W tym czasie robimy kruszonkę - wszystkie składniki potrzebne do jej przygotowania mieszamy w misce (palcami lekko rozcieramy grudki).5. Wyrośniętą
chałkę smarujemy rozmąconym
jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 175*C przez ok 35 minut.

SMACZNEGO :-)

