Wykonanie

Gołąbki - danie wymagające poświęcenia czasu, ale za to jaki mamy pyszny efekt? :) A do tego sos zrobiony z własnoręcznie zerwanych
prawdziwków... mój smak jesieni :)))Mój Mąż, niejadek
kaszy gryczanej, gołąbki pochłaniał wielkimi kęsami. Dodatek
majeranku w farszu sprawia, że danie jest jeszcze bardziej aromatyczne.Składniki:1 kg
mięsa z
łopatki2 woreczki
kaszy gryczanej (200 g)1
cebulasól,
pieprz,
majeranekgłówka
białej kapusty1 szklanka rosołuulubiony
sos grzybowy (u mnie
prawdziwki,
kurki, podgrzybki,
śmietanka 30% i rosół).1.
Mięso z
łopatki przepuszczamy przez maszynkę do
mielenia mięsa. Na patelni podsmażamy
cebulkę, a następnie dodajemy
mięso. Dusimy ok 20 minut.
Kaszę gryczaną gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.2.
Białą kapustę wkładamy do wrzącej
wody na ok 5 minut (liście powinny zmięknąć tak, aby podczas odcinania ich od główki nie pokruszyły się). Podsmażone
mięso z
cebulką mieszamy z
kaszą gryczaną, doprawiamy
solą,
pieprzem i
majerankiem, a następnie wyrabiamy ręką.3. Liście
kapusty nadziewamy farszem i zawijamy jak krokiety - z tą różnicą, że dużo ciaśniej.

4. Zawinięte gołąbki układamy ciasno w większym naczyniu, zalewamy 1 szklanką rosołu i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok 15 minut. Podajemy z
sosem grzybowym.


