Jestem gofroholikiem i się tego ab-so-lut-nie nie wstydzę! ;)To już trzecie gofry, które robię. Przepis na moje ulubione znajdziecie TUTAJ , a na gofry belgijskie TUTAJ .Ten przepis jest na gofry na maślance. Znaleziony w pędzie w jakiejś gazecie (nie wiem jakiej, mam tylko zdjęcie przepisy ;)). Dobre, ale nadal moim faworytem pozostaną te z pierwszego przepisu ;)Składniki:3/4 szklanki mąki pszenne2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka cukru waniliowego2 żółtka2 białkaszklanka maślanki1/4 szklanki mleka1/4 kostki masła, roztopionegoszczypta soliDodatki:bita śmietanadomowy dżem malinowygolden syrup lub miódkawa :DZ białek ubić sztywną pianę.Wszystkie pozostałe składniki dokładnie zmiksować lub wymieszać ręczną rózgą. Dodać białko, które trzeba delikatnie wmieszać w całość.Piec w rozgrzanej gofrownicy przez około 3-4 minuty (u mnie 3 'cykle' gofrownicy).Ja zjadam na ciepło. Można na zimno, ale na ciepło, do ciepłej kawy... Śniadanie prawie idealne ;)U mnie z bitą śmietaną, domowym dżemem malinowym i golden syrupem.Smacznego :)